eur:
392.52
usd:
362.54
bux:
72123.19
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Minszk, 2018. október 15.Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő (b) üdvözli Kirillt, Moszkva és egész Oroszország pátriárkáját Minszkben 2018. október 15-én. A pátriárka az orosz ortodox szinódus ülésén vesz részt a fehérorosz fővárosban. (MTI/EPApool/Nikolaj Petrov)
Nyitókép: MTI/EPApool/Nikolaj Petrov

Megszólalt a Vatikán az ortodox egyházszakadás ügyében

A Vatikán súlyos konfliktusnak minősítette a konstantinápolyi és a moszkvai patriarchátus között az ukrán ortodox egyház miatt bekövetkezett szakadást szerdán - írta a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség.

A szakadás közvetlen hatással lesz a katolikus egyházzal folytatott ökumenikus párbeszédre - figyelmeztetett Kurt Koch bíboros, a Vatikán ökumenikus párbeszédben illetékes megbízottja.

"Abból indulunk ki, hogy az orosz ortodox patriarchátus mindaddig nem vesz részt a közös megbeszéléseken, amíg nem rendeződik a viszály" - mondta a szentszéki bíboros.

Koch rámutatott, hogy az ortodox egyházon belüli összeütközésről van szó, ezért a katolikus egyház nem nyilatkozhat a kérdésben. Másrészt viszont a katolikus egyház is részese az eseményeknek annak az ökumenikus szabálynak az alapján, hogy "ha Krisztus testének (az egyháznak) egy tagja szenved, akkor a többi tag is vele együtt szenved" - értékelte a konfliktust a kardinális.

A konstantinápolyi ökumenikus patriarchátus szinódusa a múlt héten de facto elismerte az ukrán ortodox egyház autokefáliáját (önállóságát), illetve bejelentette szándékát, hogy a kijevi főegyházterületet több mint három évszázad után visszatérítse a konstantinápolyi (Isztambulban működő) patriarchátus joghatósága alá.

Ukrajnában jelenleg két nagyobb, a moszkvai és a kijevi patriarchátus joghatósága alá tartozó és egy kisebb, független ortodox egyház működik. A Filaret pátriárka vezette kijevi patriarchátus 1992-ben szakadt ki a moszkvai patriarchátushoz tartozó ukrán egyházból. Ezt Moszkva nem ismerte el, a kijevi patriarchátust szakadárnak tekinti, vezetőjét, Filaretet pedig kiátkozással büntette. A harmadik, az úgynevezett autokefál ukrán ortodox egyház a legkisebb, vezetőjét, Makarij metropolitát a moszkvai patriarchátus szintén egyházi átokkal sújtotta.

A konstantinápolyi szinódus visszavonta mind a Filaretre, mind a Makarijra kimondott egyházi átkot, ehhez azonban a moszkvai patriarchátus szerint nem volt joga.

A jogvita nyomán az orosz ortodox egyház bejelentette: megszakítja kapcsolatait a konstantinápolyi patriarchátussal.

A mintegy 300 milliósra becsült világortodoxia 15 autokefál, önálló részegyházra oszlik, négy ősi patriarchátus és önálló nemzeti egyházak alkotják. Pápája, központosított egyházszervezete nincs. A Törökország és Görögország területén jelenleg már csak néhány ezer hívőt összefogó, de másfél milliónyira becsült tengerentúli követőre is támaszkodó konstantinápolyi patriarchátus történelmileg tiszteletbeli elsőséget élvez a többi ortodox egyház között, vezetője az ortodox klérus szemében "első az egyenlők között", ám fennhatóságát a világ legnépesebb, mintegy 150 milliósra becsült lélekszámú ortodox egyházát irányító Moszkva nem ismeri el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Jön a hét legfontosabb adata a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb adata a tőzsdéken

Ma a piacokat elsőorban az amerikai munkanélküliség alakulása hozza lázba, erre heves csapkodások lehetnek a tőzsdéken, hiszen a Fed kamatdöntéseit nagyban a munkapiaci folyamatokra (is) alapozza. Az ázsiai tőzsdéken ma reggel kisebb esés látszott, Európában az óvatos optimizmus egyelőre a jellemző, miközben meredek bezuhanást láthatunk a kriptopiacon, nagyot esett többek között a bitcoin is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 5. 11:33
×
×
×
×