eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Sant Llorenc des Cardasar, 2018. október 10.Elsodort járművek Sant Llorenc des Cardasarban 2018. október 10-én, miután az éjjel a heves esőzések villámáradásokat okoztak Mallorca szigetén. Öt ember életét vesztette, ötöt pedig eltűntként tartanak nyilván. (MTI/EPA/Argentina Sánchez)
Nyitókép: MTI/EPA/Argentina Sánchez

Kisfiú is eltűnt Mallorcán az áradások után

Még három eltűnt személy után folytatják a kutatást a mentőegységek csütörtökön a spanyolországi Mallorca szigetének keleti részén, ahol a hirtelen jött heves esőzések okoztak rendkívüli áradásokat egy nappal korábban.

Az eltűntek között van egy 5 éves kisfiú, akinek édesanyja életét veszítette miután autójuk elakadt az árvízben. Az asszony 7 éves kislányát még ki tudta menekíteni a járműből. Keresnek továbbá egy hatvanas éveiben járó német házaspárt is.

A tragédia eddig ismert halálos áldozatainak száma tíz, köztük van egy idős brit házaspár, akik egy taxiban veszítették életüket a sofőrrel együtt.

A Baleári-szigetek kormánya háromnapos gyászt rendelt el.

Az özönvízszerű felhőszakadás a sziget keleti részén három települést érintett, de a legnagyobb kárt Sant Llorenç des Cardassarban okozta, ahol néhány óra alatt négyzetméterenként több mint 220 liternyi esővíz zúdult le. A spanyol meteorológiai szolgálat adatai szerint Mallorcán a teljes éves csapadékmennyiség négyzetméterenként 600-800 liter közé esik.

A helyiek gátszakadáshoz hasonlították a történteket, mert a víz rendkívül gyorsan, pillanatok alatt borított el mindent, ráadásul olyan nagy erővel, hogy autókat sodort el több kilométerre onnan, ahol eredetileg hagyták. Több helyen pedig egymásra tornyozta a kocsikat, amelyeket daruval kellett leemelni egymásról.

A spanyol kormány csütörtöki ülésén várhatóan katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítja a térséget, ahogy arra ígéretet tett Pedro Sánchez spanyol kormányfő, aki szerdán a természeti katasztrófa helyszínére utazott.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×