eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Meghosszabbíthatják a Brexit-tárgyalásokat

Kész a tárgyalások rövid idejű meghosszabbítására, hogy lezárják a Londonnal folytatott egyeztetést, amelyet november közepére be kell fejezni - jelentette ki Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója.

Nagy-Britannia március 30-án kívánja elhagyni az Európai Uniót, de a felek a válásról szóló megállapodást még az október 18-19-i uniós csúcs előtt szeretnék nyélbe ütni, hogy elegendő időt hagyjanak a parlamenteknek az ügylet jóváhagyására.

Barnier, aki a héten Berlinben tárgyalt, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német napilap vasárnapi számának azt mondta: "ha figyelembe vesszük a távozási megállapodás ratifikálásához a brit törvényhozásnak és az Európai Parlamentnek szükséges időt, akkor a tárgyalásokat november közepéig le kell zárni. Nincs több időnk. Amire szükségünk van, az a politikai döntések meghozatala" - tette hozzá.

A tárgyalások ugyanakkor jelenleg zsákutcában vannak a főbb kérdésekben, többek között abban, miképpen lehet megoldani az Ír Köztársaság és az Egyesült Királyság részét képező Észak-Írország közötti határellenőrzés kérdését, továbbá az EU és Nagy-Britannia közötti kereskedelmi kapcsolatokat.

Ebben a megoldhatatlan helyzetben a felek lebegtetni kezdték a tárgyalások lezárására szabott határidő ötletét.

Domic Raab brit Brexit-ügyi miniszter is úgy vélekedett a héten, hogy nem lehetséges betartani a kitűzött határidőt.

Az EU ugyanakkor arra törekszik, hogy átmeneti időtartamot adjon 2020 végéig Nagy-Britanniának arra, hogy hozzáigazodjon egy Brexitet követő jövőhöz.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×