eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Göteborg, 2018. augusztus 14.Kiégett autók a göteborgi Frolunda téren 2018. augusztus 14-én. Randalírozó fiatalok Göteborgban legkevesebb 88 gépkocsit gyújtottak fel, vagy rongáltak meg. (MTI/EPA/Adam Ihse)
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Ihse

Elkapták a törökök a svédországi gyújtogatás gyanúsítottját

Keddre virradóra legalább száz gépkocsi égett le vagy rongálódott meg svédországi településeken.

Török határrendészek őrizetbe vettek útlevél-ellenőrzés közben egy 19 éves férfit, akit a svéd hatóságok a hétfő esti gyújtogatásokkal gyanúsítanak - értesült a Göteborgs-Posten című svéd napilap.

Dan Windt rendőrségi vezető elmondta a lapnak, megtudták, hogy a gyújtogatások után a férfi Törökországba utazott, ezért értesítették a török határrendészetet, amely fel is tartóztatta őt határátlépés közben. Windt szerint a gyanúsítottat még a nap folyamán visszaszállíthatják Svédországba, és a rendőrség eljár vele szemben.

Keddre virradóra legalább száz gépkocsi égett le vagy rongálódott meg svédországi településeken, nagy részüket - mintegy 80 autót - Göteborgban és Trollhattanban gyújtottak fel.

Mivel a gyújtogatások rövid idő leforgása alatt történtek, nem zárható ki a kapcsolat köztük. A rendőrség feltételezi, hogy a tettesek közösségi portálokon szerveződtek.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy sötét, csuklyás ruha volt rajtuk, benzines kannák voltak náluk, illetve baseballütők is, amelyekkel szétverték a gépkocsik ablakait. Trollhattanban kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik segítséget nyújtottak a kárfelszámolóknak.

A svéd rendőrség kedden a rongálásokkal összefüggésben őrizetbe vett egy 16 és egy 21 éves fiatalt, de szerdára virradóra négy újabb gyújtogatás történt az országban.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×