eur:
394.85
usd:
367.87
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Ljusdal, 2018. július 19.Erdőtüzet oltanak helikopterről a svédországi Ljusdal település közelében 2018. július 18-án. A szokatlan szárazság sújtotta skandináv államban napok óta harcolnak a lángokkal, eddig a tűzfészkek felét, mintegy negyvenet sikerült eloltani. (MTI/EPA/Maja Suslin)
Nyitókép: MTI/EPA/Maja Suslin

Erdőtüzek pusztítanak Svédországban is

A kormány felhatalmazta a polgári védelmi ügynökséget, hogy a NATO-tól kérjen segítséget az oltáshoz.

Svédország a múlt héten az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának keretében kért segítséget. A szomszédos Norvégia tíz helikopterrel, Olaszország két speciális repülőgéppel, Lengyelország pedig 140 tűzoltóval támogatja a lángok megfékezésére irányuló erőfeszítéseket. Korábbi értesülések szerint Franciaország két tűzoltó-repülőgépet ígért a skandináv államnak. A két olasz repülőgép közben visszatért Olaszországba karbantartásra. Elfogadták Törökország ajánlatát is egy tűzoltó repülőgép bevetésére.

Svédország nem tagja a NATO-nak, de 1994-ben békepartnerségi szerződést írt alá vele. Stefan Löfven svéd miniszterelnök a svéd közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy a NATO békepartnerségi programjának tagállamaitól kérhetnek segítséget.

Svédországban napok óta mintegy 25 ezer hektáron pusztít erdőtűz, eddig becslések szerint több mint 900 millió svéd korona (28 milliárd 350 millió forint) a kár.

A skandináv országban pusztító erdőtüzek részben olyan nehezen hozzáférhetők a tűzoltók számára, hogy a svéd légierő szerdán különleges bombát dobott le az egyik lángoló terület fölött. A robbanás elvonta az oxigént, majd a lökéshullám következtében 100 méteres körzetben kialudtak a lángok.

Az oltást nehezíti, hogy Svédországot rendkívüli hőség és szárazság sújtja.

A Svéd Meteorológiai és Hidrológiai Intézet szerint 260 éve a mostani volt a legmelegebb július. A meteorológiai szolgálat szerint a hétvégén hetek óta első alkalommal tartós esőzésekre lehet számítani, ez valamelyest enyhíthet a helyzeten.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×