eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Facebook / Severe Weather Europe

Döbbenetes károkat okozott az áradás Japánban

Házat, garázst sodor a víz, a tulajdonosok egy szál kötélen kapaszkodnak vagy a tetőre menekülve várnak a segítségre. Az 1982 óta nem látott mértékű árvízkatasztrófa sújtotta helyszínekre a japán elnök is ellátogat.

Még mindig országszerte káosz van Japánban, ahol a múlt hét második fele óta tartó heves esőzések áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak. Mostanáig legkevesebb 155-en meghaltak, sokakat továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Becslések szerint mintegy 2 millió embernek kellett elhagynia otthonát.

Sok bolt, vendéglátóhely, gyárak - köztük autó- és élelmiszergyárak - váltak üzemképtelenné. Ezért a boltokban is hiány van, különösen kenyérből és péksüteményből. Sok út járhatatlan az áradásokban érintett területeken, sokan vannak áram és víz nélkül, nem tudnak mosakodni és a toalett sem működik.

Japánban a másfél hétig tartó heves esőzések kiváltotta áradások és földcsuszamlások után most több helyen 30 Celsius-fok fölötti perzselő hőség van, ezért sokakat fenyeget hőguta áram- és vízellátás híján.

Bár a kitartó esőzéseknek vége szakadt, a meteorológiai szolgálatok hirtelen záporokra és zivatarokra figyelmeztettek, illetve a felázott talajra tekintettel további földcsuszamlásokra a meredek lejtőkön.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×