eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Phi Phi Leh, 2018. május 31.Turisták a thaiföldi Phi Phi Leh szigeten 2018. május 31-én. A Maya-öbölben fekvő népszerű turistaparadicsomot június 1-től várhatóan négy hónapra bezárják, hogy a korallzátonyok és a tengeri élővilág valamelyest magukhoz térjenek és fel tudjanak épülni a bő két évtizede tartó folyamatos támadásoktól és terhelésekből. (MTI/AP/Szakcsaj Lalit)
Nyitókép: Szakcsaj Lalit

Újabb nyaralóparadicsomot kellett lezárni

Négy hónapra lezárják a Maya-öbölben fekvő népszerű turistaparadicsomot június 1-től, hogy a korallzátonyok és a tengeri élővilág valamelyest magukhoz térjenek és fel tudjanak épülni a bő két évtizede tartó folyamatos turistaáradat káros hatásai alól.

A korábban is ismert festői öböl népszerűsége azután ugrott nagyot, hogy 2000-ben bemutatták A part című filmet Leonardo DiCaprio főszereplésével. A mesés tengerparti részre azóta napi 5000 turista érkezik a közeli Krabi vagy Phuket üdülőhelyeiről. Az emberáradat és a hajóforgalom már komolyan veszélyezteti a tengeri élővilágot, elsősorban a korallokat.

Ezért döntöttek amellett, hogy - több más thaiföldi strandhoz hasonlóan - itt is bevezetik a teljes lezárást, a Maya-öböl esetében június 1-től várhatóan 4 hónapra. Ez az időszak egyébként a főszezonon kívül esik, ezért ilyenkor, az esős időjárás miatt, amúgy is kevesebb turista látogat a csodás helyszínre.

Phi Phi Leh, 2018. május 31.
Turisták a thaiföldi Phi Phi Leh szigeten 2018. május 31-én. A Maya-öbölben fekvő népszerű turistaparadicsomot június 1-től várhatóan négy hónapra bezárják, hogy a korallzátonyok és a tengeri élővilág valamelyest magukhoz térjenek és fel tudjanak épülni a bő két évtizede tartó folyamatos támadásoktól és terhelésekből. (MTI/AP/Szakcsaj Lalit)
A Maya-öbölben fekvő népszerű turistaparadicsomot június 1-től várhatóan négy hónapra bezárják. (MTI/AP/Szakcsaj Lalit)

Ez a drasztikus megoldás nem csak Thaiföldön alkalmazott módszer: áprilisban például a

túlszennyeződés miatt fél évre lezárták a turisták elől a Fülöp-szigetek első számú üdülőparadicsomát, a Boracay-szigetet.

A turisták túl magas száma sok helyen gondot okoz: ebben a cikkben öt olyan helyszínt mutattunk be, ahol a turisták tömegét nem nézi jó szemmel a lakosság. Egyes helyeken kénytelenek voltak kényszerszünetet tartani, máshol az árakat emelték meg a terület védelme érdekében - csakúgy, ahogy a hozzánk oly közeli, horvátországi Plitvicei-tavaknál is tervezik, hogy megvédjék a terület UNESCO-védettségi státuszát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×