eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Andrej Babis és kormánya ellen tüntettek Csehországban

Csehország mintegy húsz városában voltak hétfő este tüntetések Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök és kormánya ellen.

Prágában, Brünnben és a nagyobb városokban a többezres, a kisebb városokban pedig néhány száz főből álló tömeg azt követelte, ne legyen a cseh kormány élén olyan politikus, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban. Andrej Babist azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy a korábbi években jogtalanul jutott európai uniós forrásokhoz, s ezért büntetőeljárást indított ellene. Babis a vádat határozottan elutasítja, s azt állítja, politikai megrendelésre született meg.

A civil szervezetek áltak szervezett tiltakozó akciók résztvevői azt is követelték, hogy mihamarabb távozzon tisztségéből az ügyvezető kormány, amely januárban nem kapott bizalmat a parlamentben.

Ezzel kapcsolatban éles bírálatok célpontja volt Milos Zeman államfő is, aki a tüntetők szerint támogatja Babist és a bizalom nélküli kormány további regnálását.

Számos helyszínen folytatódott az aláírások gyűjtése a Babis és ügyvezető kormánya távozását követelő petícióhoz. A CTK hírügynökség civil forrásokból származó értesülésekre hivatkozva azt írta, hogy a petíciót már több mint kétszázezren írták alá. A cél egymillió aláírás összegyűjtése.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az Andrej Babis vezette ANO mozgalom nyerte. Az ANO-nak a 200 tagú parlamenti alsóházban azonban csak 78 mandátuma van, ezért egyedül nem képes olyan kormányt alakítani, amely bizalmat kapna a parlamentben. Az első Babis-kormány januárban nem kapott bizalmat, az új kormányalakítási tárgyalások pedig eddig nem vezettek eredményhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×