eur:
395.26
usd:
368.28
bux:
71527.12
2024. július 2. kedd Ottó
Fico: Mint ördög a kereszttől, úgy félünk a nacionalistáktól

Fico: Mint ördög a kereszttől, úgy félünk a nacionalistáktól

Robert Fico szlovák miniszterelnök ismét azzal vádolja az Európai Uniót, hogy az beleszeretett önmagába.

„Nem kezd kicsit ellustulni az Európai Unió? Nem esett szerelembe saját magával?” – sorolta kérdéseit Robert Fico. A konferencián felszólaló miniszterelnök azt vetette az Európai Unió vezetőinek a szemére, hogy eltávolodtak az unió polgáraitól.

A miniszterelnök szerint az Európai Unió jövője érdekében

a tagállamoknak el kell mélyíteniük az egymás iránti tiszteletet.

„Az általunk elfogadott dokumentumokból hiányzik az európai szellemiség. Gyakran csak az egyes államok individuális érdekeinek gyűjteményeiről van szó” – mondta Fico.

Azt is felrótta az unió vezetőinek, hogy az európai államszövetség sok dologban nem tud egységes véleményt megfogalmazni, s szerinte mindez a szélsőségesség malmára hajtja a vizet. „Vasárnap este mindannyian attól reszkettünk, hogy végződik Franciaországban az elnökválasztás. Európa jelenleg úgy fél a nacionalistáktól, mint ördög a kereszttől. Így nem lehet élni” – szögezte le.

Ugyanakkor hangsúlyozta,

az Európai Uniónál jelenleg nincs jobb élettér,

bár – mint mondta – versenyképesség szempontjából a világon más régiók jobban állnak, mint az EU. „Kína bármire rámutat Európában, azt képes megvásárolni” – világított rá a szlovák kormányfő.

Az unióban egyre nagyobb teret nyerő populizmussal kapcsolatban megjegyezte, „az a kérdés, hogy az emberek megértik-e, amit mondunk nekik”. A Pozsonyba látogató küldöttségeknek ezt azzal magyarázta, hogy míg Szlovákiában csökken a munkanélküliség, az emberek mégis a munkahelyek hiányát tartják a legfőbb problémának. Azt mondta, mindenki, aki akar, talál magának munkát Szlovákiában, nem véletlen, hogy az országba egyre több szerb vendégmunkás érkezik.

Robert Fico hangsúlyozta, soha nem tartotta feladatának mások kioktatását. „Mindig tiszteletben tartottam az eltérő véleményeket, a hagyományokat. Ezt a sokszínűséget használjuk fel arra, hogy visszahozzuk az életünkbe az európai szellemiséget. Ha szuverén és autentikus módon állunk a dolgokhoz, s az emberek érteni fognak minket, akkor nem félek az EU jövője miatt” – jegyezte meg Robert Fico.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szigorodnak a logisztikai parkokra vonatkozó szabályok

Szigorodnak a logisztikai parkokra vonatkozó szabályok

Új fogalommal egészült ki a szabályozott parkok hálózatára vonatkozó szabályozás: 2025. január 1-től egyes vállalkozások kizárólag akkor végezhetnek az adott telephelyen logisztikai tevékenységet, ha a „Logisztikai Park” címet megszerezték. Mivel ennek elnyeréséhez számos adminisztratív feladatot szükséges elvégezni, a határidő rövidségére tekintettel érdemes minél korábban benyújtani az érdekelteknek a cím elnyerésére irányuló pályázatot. A témában Szűcs Anikó Edit és Takó Zsófia, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának szakértői készítettek összefoglalót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×