eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Gyalázat a Vatikánban

A környékbeli lakók és boltosok, valamint némely egyházi méltóságok tiltakozása ellenére csendben megnyílt és szombat óta zavartalanul üzemel az első McDonald's gyorsétterem a Vatikán és a Szent Péter tér tőszomszédságában, egy, a Vatikán tulajdonában lévő és több bíboros által lakott épülettömbben.

A Róma szívébe tervezett gyorsbüfé egyik legádázabb ellenzője Elio Sgreccia bíboros volt, aki kijelentette, hogy a McDonald's menüje idegen a római gasztronómiai hagyományoktól és nem éppen egészséges.

A kardinális "gyalázatnak" nevezte a "mega-szendvicsbolt" megnyitását, és azt mondta, hogy a Borgo Pio utcában lévő ingatlant inkább a szükséget szenvedők rendelkezésére kellene bocsátani.

Az egyházi méltóságok egy részének heves bírálata ellenére kedden két apácát láttak bemenni a szolidan megbúvó hamburgerezőbe, amely tele volt vendégekkel - jelentették hírügynökségek.

A multinacionális étteremlánc közleményében hangoztatta, hogy noha az étterem vatikáni ingatlan helyezkedik el, az egy nagy forgalmú turisztikai övezetet szolgál ki. Hangsúlyozták azt is, hogy a vendéglő kialakításakor más olaszországi műemléki helyszínekhez hasonlóan itt is teljes mértékben tekintettel voltak a történelmi környezetre.

Egyes környékbeli boltosok levélben kérték Ferenc pápától, hogy ne engedje megnyitni a gyorséttermet, mert a negyed művészeti, kulturális és társadalmi szövedékének felfeslését féltik tőle, és azt is hangoztatták, hogy biztonsági kockázatot jelent még több turistát a környékre csalogatni.

A La Repubblica című lap úgy tudja, hogy a Vatikán vagyonkezelő szervezete (APSA) havi 30 ezer euróért (több mint 9 millió forint) adja bérbe az üzlethelyiséget az étteremláncnak.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×