eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Trumpnak is üzent Obama Berlinből

Németországot és az Egyesült Államokat nemcsak érdekek kötik össze, hanem értékek is: a demokrácia, a szabadság, a fellépés az emberi jogokért, továbbá a küzdelem a liberális világrendért. Ezt mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben a leköszönő Barack Obama amerikai elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Barack Obama amerikai elnök berlini búcsúlátogatása után tartott sajtótájékoztatóján többször is üzent, vagy adott iránymutatást leendő utódjának, Donald Trumpnak.

A demokrata elnök azt mondta, nem számít arra, hogy republikánus utódja pontosan követni fogja a Fehér Ház jelenlegi Oroszország-politikáját, azonban jelezte, Moszkvával kapcsolatban nem lehet pusztán reálpolitikai megfontolások szerint folytatni a kapcsolatokat, amikor megsérti a nemzetközi normákat, megállapodásokat. Reményét fejezte ki, hogy ilyen esetekben a következő adminisztráció nem áll majd ki Oroszország mellett. Obama beszélt arról is, a hivatalban töltött elmúlt nyolc év során megtapasztalta, hogy az elnökség milyen hatalmas felelősséggel jár, milyen mérhetetlen komolyságot követel.

„Ha nem veszed elég komolyan ezt a munkát, valószínűleg túl sokáig nem is maradhatsz a székedben” - üzente a leköszönő elnök utódjának Berlinben.

A közös sajtótájékoztatón Angela Merkel német kancellár azt mondta, nehéz a búcsú Barack Obama amerikai elnöktől, mert az utóbbi években kiváló volt a két ország együttműködése, de "a demokráciát a változás élteti, így nyolc év után új elnök jön".

A Krím félsziget Oroszországhoz csatolására utalva hangsúlyozta: "keserű" következményekkel járhat, ha bárki is beletörődik az államok területi épsége és szuverenitása sérthetetlenségén alapuló nemzetközi rend megsértésébe. Hozzátette, természetesen mindent megtesz, hogy a következő amerikai elnökkel is jó legyen az együttműködés.

A két vezető közösen reményét fejeztek ki, hogy Donald Trump adminisztrációja folytatja majd a tárgyalásokat a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodásról.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×