eur:
394.93
usd:
367.52
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó

Autómegosztó startupba fektet a Toyota

A Toyota a felhasználók közötti autómegosztás kialakulófélben lévő piacán szeretné megvetni a lábát, ezért a japán Sparx Group vagyonkezelővel és más cégekkel 10 millió dollárt fektetett be a San Francisco-i központtal működő Getaround gépjárműmegosztó startup vállalkozásba - közölte a Toyota Central Europe Kft. szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a 2009-ben létrehozott Getaround a magánszemélyek egymás közötti gépjármű-megosztását segíti elő, szolgáltatását több mint 300 000 felhasználó veszi igénybe az Egyesült Államokban.

A Toyota az Uber Technologies-ba is befektetett, amely elősegítette a telekocsi jellegű szolgáltatások globális elterjedését.

Egyes szakértők szerint a megosztáson alapuló gazdasági minta (sharing economy) visszavetheti a személygépkocsik eladásait, az Egyesült Államokban sokan eleve azzal a céllal vásárolnak új autót, hogy használaton kívül bérbe adják.

A Toyota, a felhasználók közötti autómegosztás piacára belépve, maga is részesülni szeretne az ilyen jellegű piaci kereslet generálta forgalomból.

Az észak-amerikai Frost & Sullivan becslései szerint 2025-re 9,8 millióan vesznek igénybe autómegosztó szolgáltatásokat az Egyesült Államokban és Európában, szemben a 2014-ben regisztrált 1,3 millió felhasználóval.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×