eur:
397.27
usd:
356.55
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin

Mi lesz a sorsa Hitler szülőházának?

Adolf Hitler náci diktátor szülőházának átalakítását és nem a lebontását javasolta a szakértői bizottság. Az osztrák belügyminiszter a grémium ajánlására hivatkozva a felső-ausztriai ház lerombolását jelentette be még hétfőn.

A bizottság ajánlásában nem szerepel a bontás - közölte Braunau polgármestere, Hannes Waidbacher - kedden. A politikus tagja annak a 13 tagú, többek közt jogászokból és történészekből álló bizottságnak, amely az ingatlan sorsának lehetőségeit vizsgálta.

Az Oberöstereichischen Nachrichten című regionális osztrák lap kedden arról írt, hogy a bizottsági ajánlás valójában mélyreható építészeti átalakítást javasolt, amely az épület felismerhetőségét és szimbolikus jelentőségét szüntetné meg. Eszerint nem szabad olyan intézményt, például múzeumot létrehozni benne, amely összekapcsolható lenne Hitlerrel vagy a náci idők emlékével. A javaslat szerint a ház helyén szociális vagy közigazgatási intézménynek kellene majd működnie.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter hétfőn ugyanakkor azt közölte, hogy a szakértők javaslatát elfogadva Adolf Hitler szülőházának lebontása mellett döntött, és a braunaui ház helyére új épületet emelnek.

Sobotka kedden úgy pontosított, hogy Hitler szülőházát úgy kell átalakítani, hogy ne legyen kívülről felismerhető. Hozzátette: vitatkozhatnak azon, hogy ezt lebontásnak nevezzék-e, de a ház semmiképp sem válhat emlékhellyé.

A politikus bejelentette, hogy az átalakításra pályázatot írnak ki. Braunau városával együtt döntenek majd arról, hogy az új épület szociális vagy közigazgatási célokat fog szolgálni.

A magántulajdonban lévő, de az állam által bérelt ingatlan évek óta üresen áll, felújításra szorul. A tulajdonos azonban nem engedi felújítani. Egyes vélemények szerint azért, mert nem akarja, hogy az épület veszítsen a náci diktátorhoz köthető jellegéből. A Die Presse című lap korábbi információi szerint Gerlinde P. a közelmúltban jelezte, hogy fel akarja mondani a bérleti szerződést és értékesítené a házat. Az állam jelentkezett is vevőként, de a tulajdonos nem állt kötélnek, később már nem is reagált az állam részéről tett ajánlatokra. A belügyminisztériumban aggodalmak támadtak emiatt, és a kormány végül idén tavasszal úgy döntött, hogy az épület gazdájának kártalanítása mellett kisajátítja az ingatlant. Az erről szóló törvényjavaslatot nyáron fogadta el a kabinet és parlamenti jóváhagyásra vár.

Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×