eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Újranyitott a templom, ahol dzsihadisták megöltek egy papot

Körmenettel és ünnepi misével nyitott újra vasárnap az a francia templom, ahol két hónappal ezelőtt dzsihadisták megöltek egy papot.

A megszentségtelenített templom megtisztítását szimbolizáló szertartást a katolikusok és a muzulmánok közti megbékélés jegyében Dominique Lebrun roueni érsek mutatta be a normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray településen.

A ceremónia minden pillanatát "a megbocsátás, a megbékélés és a béke" vezeti - mondta a mise előtt az érsek.

"Az egyházközösség elvesztette egyik pásztorát, a templomot meggyalázták, Isten ellen sértést követtek el, az én feladatom újranyitni a templomot, ahogy azt szokás egy megszentségtelenítés után" - tette hozzá.

Július 26-án ebben a templomban vágta el a 85 éves Jacques Hamel torkát két 19 éves iszlamista radikális, akik az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében követték el a merényletet. Ez volt az első katolikus imahely ellen elkövetett merénylet Európában alig két héttel a nizzai terrortámadást követően, amelyben 86-an vesztették életüket.

A merényletet követő napokban muzulmánok ezrei zarándokoltak el a franciaországi templomokba, a roueni katedrálisban a meggyilkolt pap gyászmiséjén pedig valamennyi egyház képviseltette magát. Két hónappal később ugyanebben a szellemben nyitotta meg újra a kapuit Saint-Etienne-du-Rouvray temploma. A 27 ezer lakosú kisváros mecsetének imámja a pénteki imán arra kérte a muzulmán híveket, hogy vegyenek részt a vasárnapi templomnyitáson.

"Ez a testvériség napja, remélem, hogy hívők és nem hívők, minden helyi itt van" - mondta Mohamed Karabila, a mecset vezetője.

A katolikus szertartásnak megfelelően a körmenet a paplak elől indult. A misét óriáskivetőn követhették azok, akik nem fértek be a 300 férőhelyes templomba.

Július 26-án hatan voltak jelen a reggeli misén, amikor a helyi születésű Adel Kermiche és Abdel Malik Petitjean berontottak a templomba a "Daes" szót - az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet arab nevét kiáltva, és túszul ejtették a bent lévőket. Az idős papnak, aki megpróbált ellenállni, Kermiche késével elvágta a torkát, miközben az egyik túsz, egy apáca kimenekült a templomból és riasztotta a rendőrséget. A gyilkosságot a másik dzsihadista a mobiltelefonjával filmre vette. A merénylők egy másik idős embert is megkéseltek a karján, a hátán és a nyakán. A férfi 45 percig halottnak tettette magát, így maradt életben.

A támadók a rendőrök kiérkezéséig a Koránról és Jézusról beszéltek a túszaiknak, énekeltek és meggyalázták az oltáron található tárgyakat. A rendőrök által körbevett a templomot a két dzsihadista a túszokkal együtt hagyta el. A kommandósok mindkettőjüket a templom ajtajában lelőtték.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×