eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Belgrád hamarosan megkezdi a migránsok visszatoloncolását

A migránsok Szerbiában való feltorlódásának megelőzése érdekében Belgrád hamarosan abba az országba küldheti vissza a migránsokat, ahonnan Szerbia területére léptek, de akár származási országukba is kitoloncolhatja őket - számolt be legfrissebb értesüléseiről a Vecernje Novosti című belgrádi napilap szerdán.

Mivel Belgrád már a migránsválság kezdetén is kijelentette, hogy az ország legfeljebb hatezer migránst tud hosszabb időre elszállásolni, amennyiben a befogadóközpontokban tartózkodók száma eléri a hatezret, komoly lépésekre lesz szükség. Ez a határszakaszok még szigorúbb őrzését, valamint mozgásérzékelő kamerák felszerelését is jelenthetné - értesült a lap.

A szerbiai menekültügyi főbiztosság adatai szerint jelenleg mintegy 4300-an vannak a befogadóközpontokban. "Amennyiben a menedékkérők száma akár csak eggyel is meghaladja a hatezret, fennáll a veszélye annak, hogy a rendszer lassan elkezd összeomlani" - fogalmazott a lapnak Vladimir Cucic menekültügyi biztos. Szerbia nem válhat gyűjtőközponttá - fogalmazott, majd hozzátette: Belgrád nem keltheti azt a hamis reményt senkiben, hogy Európában bárki is örülne az érkezők többségét jelentő gazdasági bevándorlóknak.

A szerb-bolgár és a szerb-macedón határszakaszon július óta közös rendőrségi és katonai járőrözést tartanak az illegális belépési kísérletek megakadályozása érdekében. A szerb hatóságokat több külföldi kontingens segíti, október elsejétől szlovák rendőrök is érkeznek.

A szerb kormány tagjainak többsége támogatná, hogy Szerbia kerítést építsen Macedóniával és Bulgáriával közös határán, ám Aleksandar Vucic miniszterelnök továbbra is ellenzi a lépést. A kormányfő hétfői tájékoztatása szerint a nyugat-balkáni országban jelenleg mintegy 6500 migráns tartózkodik, 81 százalékuk afganisztáni. Sokan azért nem akarnak a befogadóközpontokba menni, mert úgy gondolják, nagyobb esélyük van Nyugat-Európába vezető útjuk folytatására, ha a főbb csomópontokon, pályaudvarokon, utak mentén, illetve közvetlenül a szerb-magyar határon várakoznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra

Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra

Megjelent a McKinsey legfrissebb autóipari trendekre vonatkozó globális fogyasztói felmérése, amelyben több izgalmas megállapítás is található. Természetesen az anyag gerincét az elektromos autózás teszi ki, erre vonatkozik a legtöbb kérdés, és az látszik, hogy a fogyasztók egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak az elektromos autók vásárlására, de többek között a töltéssel és a költségekkel kapcsolatos vélt vagy valós aggályok továbbra is komoly korlátot jelentenek. A felmérés ezen felül megállapítja azt is, hogy globálisan az EV-tulajok 29 százaléka akar visszaváltani belső égésű motoros autóra, míg az USA-ban ez az arány közelíti az 50 százalékot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×