eur:
394.6
usd:
365.77
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Visszanyerte parlamenti mandátumát Petre Roman

Visszanyerte parlamenti mandátumát Petre Roman volt román miniszterelnök, akit tavaly azért zártak ki a képviselőházból, mert a Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) szerint megsértette az összeférhetetlenségi törvényt.

A bukaresti képviselőház kedden nagy szavazattöbbséggel semmisítette meg azt a tavaly februári határozatát, amelyben tudomásul vette Roman parlamenti mandátumának megszűnését.

Az ANI álláspontja szerint a volt miniszterelnök azzal vétett az összeférhetetlenségi szabályok ellen, hogy képviselővé választásakor, 2012-ben - amikor nyolc év szünet után visszatért a törvényhozásba - nem számolta fel egyéni vállalkozását.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben képviselővé választott Roman óvást emelt ugyan az ANI határozata ellen, de tévedésből nem az illetékes bíróságnál, hanem egy másiknál próbálta megtámadni a határozatot. Mire rájött tévedésére, lejárt az óvási határidő. Képviselőházi társai ezt - mint utóbb kiderült, elhamarkodottan - úgy értelmezték, hogy az összeférhetetlenségi határozat jogerőre emelkedett, így határozatot fogadtak el arról, hogy Petre Roman képviselői mandátuma megszűnt.

A politikus nem hagyta annyiban a dolgot, és végül sikerült az ANI határozata elleni óvását az illetékes bírósággal elfogadtatnia, amely - egyelőre nem jogerősen - neki adott igazat a feddhetetlenségi ügynökséggel szembeni jogvitában.

A bukaresti sajtó szerint a képviselőnek most jó esélye van utólag visszaszereznie azokat a másfél éves képviselői juttatásokat, amelyektől elesett, sőt állítólag azt fontolgatja, hogy büntetőpert indít Valeriu Zgonea volt házelnök ellen, amiért elhamarkodottan napirendre tűzte kizárását.

Petre Roman 1989-1991 között volt az ország miniszterelnöke: ő volt első román kormányfő a kommunista diktatúra bukása után.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×