eur:
393.02
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Az ENSZ minden humanitárius konvoját leállítja

Az ENSZ úgy döntött kedden, hogy minden segélykonvoját leállítja Szíriában, miután előző nap légi támadás érte egyik gépkocsioszlopát Aleppó környékén - közölte a világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA).

"Pillanatnyilag nincs pontos elképzelésünk arról, mi történt, de az a döntés született, hogy egyelőre szünetelnek a konvojok humanitárius műveletei" - hangsúlyozta genfi sajtótájékoztatóján Jens Laerke, az OCHA szóvivője, aki egyúttal a történtek kivizsgálását sürgette.

Az ENSZ Törökországból érkező segélyszállító teherautóit a szíriai vörös félhold szervezet egyik központjánál érte légicsapás hétfő este Aleppó városától nyugatra, Urm al-Kubra településnél, ahova 78 ezer ember számára vitt élelmiszert és egészségügyi felszerelést. A vörös félhold egyik munkatársa és több civil meghalt, és van számos sebesült is - közölte Benoit Carpentier, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) egyik szóvivője. Elmondta azt is, hogy a humanitárius konvojt alkotó 31 teherautóból 18 megrongálódott a légi támadásban.

Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke kedden kijelentette, hogy a segélykonvoj elleni légicsapás a nemzetközi jog egyértelmű megsértése volt, elfogadhatatlan, és súlyosan akadályozhatja a humanitárius munkát Szíriában. Ingy Sedky, az ICRC szóvivője az EFE spanyol hírügynökségnek azt mondta, hogy bár a hétfő este történtek késleltethetik a segítségnyújtást, a vöröskereszt ettől függetlenül folytatja a munkát.

A World Vision nevű segélyszervezet szintén aggodalmának adott hangot. "Ez a halálos támadás ijesztő fordulópontot jelent ebben a konfliktusban - és rendkívül szörnyű fejlemény a segélyszállítmányokra váró több ezer gyerek és családjuk számára. Ezenkívül a történtek aggasztóak minden olyan szervezet szempontjából, amelyek Szíriában segítséget nyújtanak" - olvasható a World Vision sajtóközleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×