eur:
387.59
usd:
356.95
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Putyin a magyar határról is beszélt

Az európai határok módosítását is felemlegette az orosz elnök a Bloomberg amerikai hírügynökségnek adott interjújában. A beszélgetésnek ebben a szakaszában az orosz-japán vita volt terítéken a Kuril-szigetek egy részéről. Vlagyimir Putyin szerint 2018 után Oroszország új vezetőjének fiatal és érett embernek kell lennie.

Az orosz elnöki hivatal honlapjára már pénteken felkerült interjúban a riporter az aznap Vlagyivosztokban megtartott, Putyin és Abe Sindzo japán miniszterelnök közötti találkozó apropóján firtatta, hajlandó lenne-e Moszkva visszaadni Japánnak a Kuril-szigetek egy részét a szorosabb gazdasági együttműködés fejében. Az elnök válaszában leszögezte: Oroszország nem adja el területeit.

A Kínával fennálló területi viták rendezéséről pedig kifejtette: Kínának sem adtak semmilyen területeket. Putyin szerint a japán probléma a második világháború nyomán állt elő, és a második világháborút követő nemzetközi egyezmények tárgyalják, miközben a kínai partnereikkel a határról folytatott egyeztetéseknek semmi közük a második világháborúhoz vagy bármely más katonai konfliktushoz.

Az amerikai riporter hangsúlyozva, hogy csak viccel, felvetette Kalinyingrád jövőjét is. Putyin azonban komolyan válaszolt.

„Félretéve a viccet, ha valaki felül akarja vizsgálni második világháború kimenetelét, akkor tárgyalhatunk. De akkor nem csupán Kalinyingrádról kell tárgyalnunk, hanem Németország keleti részéről, az egykor Lengyelország részét képező Lvov városáról, és így tovább. És ott van a listán Magyarország és Románia is. Kalinyingrád ügye Pandóra szelencéjét nyitná ki” - fejtette ki.

Más témáról szólva Vlagyimir Putyin elmondta: még nem döntötte el, hogy indul-e a 2018-as elnökválasztáson. De szerinte Oroszország új vezetőjének fiatal és érett embernek kell lennie. Mint mondta, Oroszországban egyelőre az olyan kitűzött feladatokra kell összpontosítani, mint az életszínvonal-emelés, valamint a gazdaság, a szociális szféra és az ország védelmi képességének erősítése.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×