eur:
393.03
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Ankara bizonyítékokat ad Washingtonnak a hitszónok bűnösségére

Az Egyesült Államok segíteni fog a sikertelen törökországi katonai puccskísérlet felelőseinek bíróság elé állításában – mondta Barack Obama amerikai elnök török kollégájának.

Az amerikai és a török államfő a kelet-kínai Hangcsouban, a világ 19 legfejlettebb gazdaságú országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20 csoport kétnapos csúcstalálkozóján folytatott egymással megbeszélést. Barack Obama azt mondta, a török emberek kifejezték elkötelezettségüket a demokrácia mellett, amikor a puccskísérlet alatt az utcára vonultak.

„Személyesen felajánlottam Erdogan elnöknek minden segítséget, amellyel a sikertelen puccskísérlet kitervelőit a nyomozók elfoghatják, és az igazságszolgáltatás elé állíthatják” - mondta Barack Obama.

Ankara az Amerikában élő Fethullah Gülen hitszónokot tartja az államcsíny kitervelőjének, és el akarja érni a kiadatását. Washington azonban napokkal ezelőtt azt kérte NATO-szövetségesétől, hogy szolgáltasson több bizonyítékot a kiadatáshoz.

Erdogan elnök most azt mondta: a török igazságügyi- és belügyminisztérium küldöttsége hamarosan Washingtonba utazik, és emellett újabb bizonyítékokat is eljuttatnak az amerikai hatóságoknak.

A hétvégi kínai megbeszélésen a két államfő a beszámolók szerint egyetértett abban, hogy továbbra is ösztönözni kell Szíriában a "békés politikai átmenetet", hogy véget érjen a polgárháború.

Recep Tayyip Erdogan jelezte, nem lehet különbséget tenni a "jó" és a "rossz" terroristák között, hiszen minden terrorizmus rossz – utalva ezzel a kurdok Iszlám Állam elleni szerepének különböző értelmezésére. Szerinte a két szövetséges ország vezetésének közös álláspontot kell képviselnie a terrorizmussal kapcsolatban.

Mindketten jelezték azonban, hogy elkötelezettek az Iszlám Állam elleni fellépésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×