eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Német alkancellár: Merkel nagyot hibázott

Angela Merkel német kancellár és a jobboldali CDU/CSU pártszövetség "nagyot hibázott", mert nem gondoskodott időben a menekültek oktatásának, képzésének és elhelyezkedésének, valamint a közbiztonság erősítésének feltételeiről - mondta egy szombati lapinterjúban Sigmar Gabriel német alkancellár, a CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnöke.

A politikus a Berliner Morgenpost című lapban megjelent interjúban arra a kérdésre, egyetért-e Angela Merkel azon híres jelmondatával, hogy "Sikerülni fog!" (Wir schaffen das), kiemelte, hogy ez a mondat ugyan "jól hangzik, de nem elég", és helyette inkább azt kellene mondani, hogy "Megcsináljuk!" (Wir machen das!).

Hozzátette: "nagy hiba volt" a kancellár és a CDU/CSU részéről kiadni a "Sikerülni fog!" jelszót és után szabadjára engedni a folyamatokat. Az SPD-nek "hosszan kellett küzdenie" azért, hogy az uniópártok végre hajlandóak legyenek az önkormányzatok megsegítésére, az integrációs törvény megalkotására és a jogszabály végrehajtásához szükséges pénzügyi források biztosítására.

Ráadásul a CDU/CSU "még csak most kezd el gondolkodni arról, hogy mire lenne még szüksége a szövetségi rendőrségnek", holott a szociáldemokraták már egy éve sürgetik a fejlesztéseket, és csak a párt nyomására sikerült elérni az eddig elhatározott háromezer fős létszámfejlesztést - mondta az SPD elnöke.

A kancellár, az általa vezetett CDU és a bajor testvérpárt, a CSU miatt "végtelenül sok időt veszítettünk" - jelentette ki Sigmar Gabriel.

Az interjúhoz kapcsolódik a Bild című lap szombaton közölt értesülése, miszerint Angela Merkel úgynevezett menekültügyi csúcstalálkozóra hívta hivatalába szeptember 14-re a legfontosabb német nagyvállalatok vezetőit. A megbeszélés témája a menekültek munkaerőpiaci integrációja, a kancellár azt kéri majd a vállalatoktól, hogy biztosítsanak a menekülteknek több gyakornoki, ipari tanulói helyet és munkahelyet - írta a Bild.

Bírálta a kancellárt Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök, a CSU volt elnöke is, aki a Der Spiegel című hírmagazin szombati számában megjelent interjúban kiemelte: Angela Merkel még mindig nem veszi eléggé komolyan az emberek aggodalmait és félelmeit, pedig a német polgárok "félelmei még soha nem voltak annyira nagyok, mint most".

A többség véleményét már nem is Angela Merkel, hanem Horst Seehofer jelenlegi bajor kormányfő, CSU-elnök fejezi ki - mondta Edmund Stoiber.

Egyebek között hozzátette: az ellenőrizetlen bevándorlás "biztonsági problémát is jelent, mert a menekültek között sajnos becsempészett bűnözők vagy bűnözővé váló emberek is vannak".

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×