eur:
393.1
usd:
363.56
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Robbantássorozat rázta meg Thaiföldöt

Összehangolt robbantássorozat rázta meg Thaiföldöt az elmúlt 24 órában. A hatóságok helyi szabotázsra gyanakszanak.

Öt különböző, kiemelt turisztikai célpontnak számító településen, összesen 11 robbantás történt csütörtök este, illetve péntek reggel Thaiföldön.

A népszerű tengerparti üdülővárosban, Hua Hinben, tegnap este és ma reggel is két pokolgép lépett működésbe, a robbanásokban összesen ketten vesztették életüket, és 24-en sérültek meg, köztük turisták is. Egy robbanószerkezetet a tűzszerészek hatástalanítottak.

A Hua Hintől mintegy 400 kilométerre délre található Surat Tani tartományban szintén két bomba is robbant, egy helyi nő vesztette életét.

A szintén déli Trang tartományban tegnap este egy bomba robbant, a rendőrségi jelentés szerint egy ember meghalt és legalább hatan sérültek meg.

Phuket szigetét két robbanás rázta meg, ám csak egyvalaki szenvedett kisebb sérüléseket, míg a Phang Nga tartományban történt robbanásoknak nem volt sérültje.

A budapesti Külgazdasági és Külügyminisztériumnak egyik robbantás nyomán sincs tudomása magyar sérültről.

A thaiföldi merényleteket Sirikit királyné születésnapjának előestéjére időzítették, ám a tettesek ezidáig ismeretlenek, mivel egyelőre senki nem jelentkezett a robbantások elkövetőjeként. A thai rendőrség "helyi szabotázsnak" minősítette a merényleteket, és közölte: nem köthetőek semmilyen nemzetközi fegyveres szervezethez vagy az iszlamista terrorizmushoz.

Az AP hírügynökség úgy vélte, hogy a robbantások az alkotmányos monarchiát 2014 óta irányító katonai junta ellen irányulhattak, mivel a rezsim múlt hétvégén sikeres népszavazást tartott az új alkotmányról, amely lehetővé tenné a katonai tanács beavatkozását a politikai életbe a parlamenti választások után is.

A referendum előtt azonban a katonai kormányzat szigorú korlátozásokat vezetett be, így betiltották a politikai gyűléseket, a független kampányrendezvényeket és az alkotmánytervezetről folytatott nyílt társadalmi vitát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×