eur:
393.06
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Magas kamatokkal csalogatják vissza a "matracpénzeket"

Magasabb kamatokat és kedvezőbb feltételeket kínálnak görög bankok, hogy betétekbe tereljék vissza a lakosságnál lévő "matracpénzeket".

A görögök 2014 novembere után több mint 40 milliárd eurónyi betétet mondtak fel, és vittek haza készpénzben vagy kisebb részt menekítettek külföldre, attól tartva, hogy a csőd szélén álló ország kihullik az euróövezetből. A betétállomány drámai csökkenésének a 2015 júniusában bevezetett devizakorlátozás vetett véget.

A kormány júliusban enyhítette a korlátozásokat, így a friss készpénzbetétek esetében az összeg teljes egészében, a külföldről visszautalt pénzek esetében pedig az összeg 30 százaléka felvehető készpénzben.

A bankok most magasabb kamatot kínálnak a frissen befizetett pénzek után, hogy visszacsalogassák a háztartásokból a matrac alatt tartott pénzt, és javítsák likviditási helyzetüket. Hat hónapos lekötés esetén több bank 1,3 százalék kamatot fizet, míg a meglévő betétek csak 0,8 százalékot hoznak.

Van mit visszacsalogatni, a görög központi bank adatai szerint június végén 47 milliárd euró készpénz volt forgalomban, 17 milliárd euróval több, mint 2014 végén.

Vannak azonban akadályok. A bankok nem fogadhatnak el magyarázat nélkül korlátlan összegben készpénzt, de az segíthet, ha az ügyfél banki bizonylattal igazolni tudja, hogy a pénzt a válság idején vette fel.

A háztartások és a vállalatok betétállománya júniusban már a második egymást követő hónapban emelkedett és elérte 122,74 milliárd eurót, de ez még mindig a legalacsonyabb szint 2003 novembere óta.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×