eur:
394.99
usd:
367.8
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér

Lelőttek egy orosz katonai helikoptert Szíriában

Mind az öt orosz katona életét vesztette, miután Mi-8-as típusú katonai szállító helikopterüket lelőtték hétfőn az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a védelmi tárca értesüléseire hivatkozva.

A védelmi minisztérium korábban arról tett jelentést, hogy a helikoptert, amely fedélzeten háromfős személyzet és két katonatiszt tartózkodott, a földről érte találat.

"Augusztus elsején Idlíb tartományban a földről indított támadás következtében lelőttek egy orosz Mi-8-as típusú katonai helikoptert, amely visszatérőben volt a Latakia tartományában lévő Hmeimím orosz légitámaszpontra, miután humanitárius segélyt szállított Aleppóba. Az orosz fegyveres erőknél szolgálók sorsának tisztázására minden lehetséges csatornát felhasználnak" - olvasható a moszkvai minisztérium közleményében.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint a helikoptert felkelők lőtték le.

Órákkal az incidenst követően videó jelent meg az interneten az orosz helikopter állítólagos roncsáról. A felvételen a roncs körül gyülekezőket lehetett látni, egy állókép pedig embereket mutatott, amint a pilótát kihúzzák. Egy másik felvétel egy orosz jogosítványt, egy keresztény amulettet és egy katonai igazolványt mutatott, amelyeket állítólag a roncsban találtak.

A hétfőn lelőtt Mi-8-as már a harmadik veszteséglistára került orosz helikopter Szíriában: Moszkva korábban 2015. november 24-én egy Mi-8AMTS, illetve 2016. április 12-ére virradóan Homsz térségében egy Mi-28H típusú csapásmérő helikoptert vesztett el. Hivatalos adatok szerint eddig összesen 18 orosz katona vesztette életét Szíriában.

Az incidens azután történt, hogy szíriai felkelők átfogó támadást indítottak vasárnap hajnalban a szíriai hadsereg által körülzárt Aleppó délnyugati, a kormányerők kezén lévő részei ellen. Ennek a hadműveletnek a célja, hogy újraélesszék az ellátási útvonalakat a város felkelők uralta keleti negyedei felé, miután a kormánycsapatok a múlt héten szorosabbra fűzték az ostromgyűrűt, és teljesen elvágták ezeket a kerületeket a külvilágtól. A lázadók katonai parancsnoksága bejelentette, hogy sikerült elfoglalniuk a hadsereg állásait, a kormányerők viszont azt közölték, hogy visszaszorították előrenyomulásukat.

A harcokkal összefüggésben Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar operatív főosztályának vezetője elmondta: a szíriai hadsereg orosz támogatással visszaverte 5000 felkelő támadását, amelynek során 800 szélsőséges életét vesztette. Az adatokat független forrásból eddig nem lehetett megerősíteni.

Moszkva és Damaszkusz erői július 28-tól közösen humanitárius folyosókat nyitottak az ostrom alatt álló Aleppó körül a felkelők ellenőrizte negyedekben élő civil lakosság, továbbá a magukat megadó harcosok életének megóvása céljából. Rudszkoj szerint jelenleg hét ilyen útvonal él, amelyek mentén a civil lakosoknak humanitárius segélyt - élelmiszert, gyógyszereket és egyéb szükségleti cikkeket - helyeztek el.

Rudszkoj elmondta: hétfő délutánig több mint 320 civil és 82 fegyverét letevő lázadó érkezett ezeken az útvonalakon keresztül. A tábornok hozzátette: a felkelők amnesztiában reménykednek, amelyet korábban Bassár el-aszad szíriai elnök ígért a magukat megadó harcosoknak.

Az ENSZ korábban felhívta Moszkvát, hogy engedje át ezeknek a humanitárius folyosóknak az igazgatását a világszervezet szakértőinek. Rudszkoj szerint Oroszország támogatja az elképzelést, de nem konkretizálta, hogy Moszkva és Damaszkusz miképpen fog eljárni.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×