eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

„Mindent eszközt be kell vetnünk ebben a harcban”

Túszokat ejtett kedden reggel két, késsel felfegyverkezett férfi egy észak-franciaországi kisváros katolikus templomában. Egyik foglyukat, egy 84 éves papot brutálisan megölték, egy másikat életveszélyesen megsebesítették. A francia rendőrség - mivel nem adták meg magukat - agyonlőtte a két elkövetőt, akikről később az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet azt állította, hogy a katonái voltak.

A támadók a normandiai, Rouen közelében fekvő Saint-Etienne-du-Rouvray település egyik templomába rontottak be a reggeli mise közben a "Daes" szót - az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet korábbi nevének betűszavát - kiáltva. Öt embert - egy papot, két apácát és két hívőt - túszul ejtettek. Három túsz sértetlenül került ki a drámából. Egyikük - egy apáca - elmondása szerint a két támadó filmre vette a gyilkosságot, ahogy térdre kényszerítették az idős papot, aki megpróbált ellenállni, mire egyikük késével elvágta a torkát.

Az apáca a gyilkosság pillanatát kihasználva kimenekült a templomból. Beszámolója szerint a két dzsihadista valamilyen prédikációt is tartott az oltárnál arabul, amit szintén videóra vett.

Az apáca nagyszerű papnak mondta az áldozatot.

Francois Hollande francia államfő nem sokkal a támadás után a helyszínre sietett. Mint mondta, a gyalázatos terrorcselekmény újabb jele annak, hogy Franciaország háborúban áll az Iszlám Állammal.

"Mindent eszközt be kell vetnünk ebben a harcban" - monda a francia elnök, és támogatásáról biztosította Franciaország összes katolikusát, jóllehet - mint fogalmazott - a támadás minden francia ellen irányult.

Az egyik támadót a francia rendőrség már legalább másfél éve figyelte - mondta az AP amerikai hírügynökségnek egy normandiai muzulmán vezető, Mohammed Karabila. Felfedte, hogy a támadó járt Törökországban, és ezután tartotta szemmel a francia titkosszolgálat. Karabila reményének adott hangot, miszerint a történteket nem szenvedi meg a vallások közötti párbeszéd.

A világ számos országának vezetői mellett a Vatikán is mélységesen elítélte, "barbár gyilkosságnak" minősítette a történteket.

"Különösen azért döbbentünk meg, mert ez a szörnyű tett egy templomban történt, ahol Isten szeretetét hirdetik" - írta közleményében Federico Lombardi vatikáni szóvivő. Hozzátette, hogy Ferenc pápa mélységesen átérzi "az erőszak szörnyűségét, a leghatározottabban elítéli a gyűlölet minden formáját, és imádkozik az érintettekért".

A Katolikus Világifjúsági Találkozón Krakkóban tartózkodó Dominique Lebrun roueni érsek - akinek a körzetébe tartozik a keddi tragédia temploma - így fogalmazott: "megtörtént az, amire nincsenek szavak."

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×