eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Pánik tört ki München belvárosában a lövöldözés után

Legalább három elkövetője és több halottja van a péntek délután kezdődött müncheni lövöldözésnek - jelentette a Bild című lap az online kiadásában Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszterre hivatkozva. Cikkünk folyamatosan frissül.

A miniszter elmondta, hogy a tetteseket még nem sikerült kézre keríteni.

A müncheni rendőrség a Twitter-oldalán felszólította a bajor tartományi főváros lakóit, hogy távozzanak az utcákról, és ne hagyják el otthonukat.

"Nem tudjuk, hogy hol vannak az elkövetők" - áll a rendőrség Twitter-üzenetében.

Rendőrség: három elkövető "hosszú lőfegyverekkel" szökésben van

A müncheni rendőrség péntek esti tájékoztatása szerint három, "hosszú lőfegyverrel" felfegyverkezett elkövető szökésben van.

A hatóság hivatalos közleményében azt írja: "akut terrorhelyzet" van a városban. A rendőrség azt is tudatta, hogy egyelőre nem tudni, hogy mi az indítéka az Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözésnek.

Bild: végzett magával az egyik elkövető

Végzett magával a müncheni lövöldözés egyik elkövetője - jelentette péntek este a Bild című német lap az online kiadásában.

A lap információi szerint az elkövető lőfegyverével főbe lőtte magát a bajor tartományi főváros északi részén fekvő olimpiai parki bevásárlóközpontban (OEZ).

Az RTL országos kereskedelmi televíziónak egy szemtanú arról számolt be, hogy az egyik lövöldöző a külföldieket szidalmazta, és a neonáci szubkultúrában szokásos viselet elemei között számon tartott bakancsot viselt.

A rendőrség szerint hárman lövöldöztek Münchenben. Még nem sikerült kézre keríteni őket.

A Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság szerint a korábbi jelentésekkel szemben csak egy helyszín van, az OEZ. Máshol nem volt lövöldözés.

A BR szerint hatan haltak meg.

A lövöldözés a bajor tartományi főváros északi részén történt, az olimpiai parkban fekvő bevásárlóközpontban.

Több hírportál azt jelentette, hogy lövöldözés kezdődött a belvárosban is, nagyjából hét kilométerre a bevásárlóközponttól.

A rendőrség erről azt közölte, hogy egyelőre híresztelésről van szó.

Pánik tört ki péntek este München belvárosában az Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözés után - jelentette a Bayerische Rundfunk (BR) honlapja.

A dpa német hírügynökség tudósítójára hivatkozva a hírportál azt írja: a belváros sétáló övezetéből rengetegen szaladtak ki a Karlplatzra, és sok felfegyverzett rendőr érkezett a környékre.

A rendőrség a közösségi médiában azt írta: tudnak arról a szóbeszédről, hogy a belvárosban is lehetett lövöldözés, de egyelőre nem világos a helyzet. A BR helyszínen lévő riportere arról számolt be, hogy a belvárosban minden üzlet bezárt.

A rendőrség szóvivője közben megerősítette: a bevásárlóközpontban többen meghaltak és megsérültek. Elmondta azt is: egy gyorsétteremben kezdődött a lövöldözés. Azt egyelőre nem tudni, hogy egy vagy több elkövető volt.

A Reuters brit hírügynökségnek sikerült elérnie a pláza egyik boltjának dolgozóját, aki arról számolt, be, hogy sok lövést lehetett hallani, és több üzlet személyzete a boltokban bújt el.

A tömegközlekedést az egész környéken leállították. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy ne hagyják el otthonaikat.

A müncheni rendőrség információi, közleményei: https://www.facebook.com/polizeimuenchen/?ref=nf

További információk és képek itt: http://www.spiegel.de/panorama/justiz/muenchen-schuesse-in-olympia-einkaufszentrum-a-1104387.html

Okostelefonon figyelmeztette a lakosságot a városvezetés

Ámokfutó miatti "rendkívüli helyzetre" figyelmeztette okostelefonos alkalmazáson a münchenieket a város vezetése péntek este - jelentette a Bayerische Rundfunk bajor műsorszolgáltató.

Az üzenetben ismételten arra kérték az embereket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Emellett arról tájékoztatták őket, hogy az elkövető még szökésben van, a vasúti és buszközlekedés leállt, és kapcsolják be a rádiót vagy a televíziót.

A müncheni járás lakóit ugyanilyen módon arra figyelmeztették, hogy ne menjenek be a városba.

Ezzel párhuzamosan az orvosokat és az ápolókat berendelték munkahelyükre a müncheni kórházakba, "tömeges sebesülésekkel járó támadások miatt" - közölte az egyik egyetemi klinika szóvivője.

Teljesen leállt Münchenben a tömegközlekedés

Teljesen leállt Münchenben a tömegközlekedés, a város főpályaudvarát pedig kiürítik és lezárják - jelentette péntek este a helyi sajtó.

Közben a hatóságok a közösségi médiában több nyelven is felszólították az embereket, hogy ne menjenek ki az utcára, maradjanak lakóhelyükön. Ezzel párhuzamosan a hatóság azt kéri az emberektől, hogy se fényképet, se videofelvételt ne tegyenek közzé az interneten a rendőri intézkedésekről, mert azzal az elkövetők is információhoz juthatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×