eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Donald Trumpnak van jobbik énje

A republikánus elnökjelölt, Donald Trump jobbik énjeként emlegetik az amerikaiak a milliárdos üzletember idősebbik lányát, a 34 éves Ivankát, aki csütörtök este a republikánus konvenció utolsó napján mondott beszédet, bemutatva édesapját.

A minősítést a Politico című lap egyik újságírója találta ki, de valójában csak jól hangzik, korántsem az igazságot fejezi ki. Ivanka Trump ugyanis nem "jobbik énje" édesapjának, hanem a legbensőbb főtanácsadója, aki az elmúlt bő egy esztendőben - amióta Trump New Yorkban bejelentette, hogy beszáll a Fehér Házért folyó elnökválasztási küzdelembe - állandó és fajsúlyos résztvevője volt a kampánynak.

Ivanka Trump nem hivatalos főtanácsadó, ezt a feladatot a veterán szakértő, Paul Manafort látja el, de Donald Trump bevallottan nagyon hallgat a lányára. "És ha nem akarja nemcsak megfogadni, de még csak meg sem hallgatni a tanácsát, akkor mi van?" - kérdezte a napokban Ivankától az elmúlt hetekben egy nagyinterjúban Barbara Walters, az amerikai tévés újságírás nagyasszonya. "Hát, egyszerűen ráerőltetem az akaratomat" - nevette el magát Ivanka Trump.

Washingtoni politikai pletykák még azt is tudni vélik, hogy Ivanka Trumpnak fontos szerepe volt Mike Pence alelnökjelölt kiválasztásában. Az azonban bizonyos - mert az érintett elmondta a sajtónak -, hogy Donald Trump az ő kérésére távolította el Corey Lewandowski kampánytanácsadót.

A republikánus elnökjelölt lánya az elmúlt hetekben és napokban egymás után adta az interjúkat magáról, a munkájáról, a családjáról, és természetesen elsősorban az édesapjáról, akinek politikusi arcélét igyekezett lágyabbá, szerethetőbbé tenni. Interjút adott a többi között a CBS televíziónak, a CNN hírtelevíziónak, vendég volt az NBC stúdiójában, beszélgetett a The Wall Street Journal újságírójával, szakított időt a New York Magazine számára és különböző női lapoknak is. És amikor Ivanka Trump csütörtökön este, a republikánus konvenció zárónapján, rózsaszínű ruhájában fellépett a pódiumra, Amerika már ismerni vélte őt.

Tudta róla, hogy 34 éves, Donald Trump első házasságából született, sikeres üzletasszony, aki a családi vállalatbirodalom egyik vezetője, és boldog családanya is, aki a férjével három gyermeket nevel, a legkisebbjük éppen csak pár hónapos. Jared Kushner ingatlanfejlesztőhöz ment férjhez - egy másik ismert család a New York-i üzleti világban -, és a kedvéért betért a zsidó vallásba is, szigorú ortodox szabályok szerint él.

A Town & Country című családi magazin az idén májusban közölt portréjában igazi modern szupernőnek írta le őt, aki minden üzleti sikere ellenére is mindig azt hangsúlyozza, hogy a családja a legfontosabb a számára. "Az ember arra számítana, hogy bundában és felékszerezve jár, de nem így van: elegáns és nagyon józan nő" - ezt már Mika Brzezinski, az MSNBC televízió műsorvezetője mondta róla. A Politico című lap szerint Ivanka Trump a nyugodt erő a változékony hangulatú és robbanékony Donald Trump mögött.

Ő volt a papa kedvence. Gyermekként zongorázni tanult és balettra járt, tinédzserként Versace- és Thierry Mugler-ruhákat mutatott be. Címlaplány volt az Elle magazinnál, de - mint mondta - soha nem akart modell lenni. Tanulni akart, és az üzleti világ érdekelte. A Georgetown Egyetemen kezdte, de aztán átment a Pennsylvania Egyetem Wharton üzleti kollégiumába, ahol az apja is diplomázott.

2003-ban Gazdagnak születtek címmel készült egy érdekes dokumentumfilm, amely Amerika tehetős csemetéit mutatta be. A film producere, Dirk Wittenborn - most hogy Ivanka Trump a politika színpadán is aktív - elmondta, hogy a forgatáson mindenkit megfogott, ahogyan a lány az apjáról beszélt. "Mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy odavan érte" - idézte a producert a napokban az egyik amerikai lap.

Ivanka Trump ma már elfogadott személyiség az üzleti életben. Mondják, örökölte az apjától az üzleti érzéket, csak míg Donald Trump nem egyszer a megérzéseire hallgat, ő lassabban hoz döntést. Nem konfrontatív és nem impulzív személyiség, nyugalmat és harmóniát áraszt.

A kampányszakemberek valószínűleg ezért is tanácsolták az elnökjelölt Trumpnak, hogy a lánya legyen a kampány egyik arca, és ő mutassa be apját a konvenció nagy fináléjában, amikor Donald Trump elfogadta az elnökjelöltséget.

"Ez az a pillanat, és Donald Trump a megfelelő személy, hogy Amerikát ismét naggyá tegyük" - mondta csütörtök este Ivanka Trump. Ezúttal keveset szólt gyermekkori emlékeiről és a szerető apáról. Inkább politikusi beszédet mondott. A női munkaerő helyzetét ecsetelte, pontos adatokat sorolva, a munkajogi törvények megváltoztatását emlegette, a diákhitelek rendszerének megváltoztatásáról beszélt, szinte politikai programot mondott.

Igaz is: az amerikai közbeszédben egyre gyakrabban emlegetik, hogy új politikai dinasztia van születőben: a Trumpoké.

Bármennyire meglepő is lehet, az amerikaiaktól nem áll távol ez, elég csak a Rockefellerekre és a Vanderbiltekre gondolni vagy mostanság a Bush famíliára és a Clintonokra, akiknek a lánya, Chelsea már szintén a politikai arénában sertepertél. A héten pedig - Ivanka Trump után - az apja mellett elmondott beszédében ifjabb Donald Trump is megcsillogtatta politikusi tehetségét.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×