eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Fél évig is tarthat a rendkívüli állapot

A francia kormány a július 26-án véget érő rendkívüli állapot további három hónapos meghosszabbítását javasolta a parlamentnek a terrorfenyegetettség miatt, de kész az ellenzék kérésének eleget téve a féléves hosszabbítást is támogatni.

Francois Hollande államfő a múlt csütörtöki legalább 84 áldozatot követelő nizzai terrortámadást követően jelentette be, hogy a november 13-i párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot meghosszabbításáról döntött.

Az eddig négy alkalommal meghosszabbított intézkedés keretében a hatóságoknak különleges jogosítványuk van a biztonság fenntartása érdekében, egyebek mellett házi őrizetben tarthatnak olyan embereket, akikről a közrendre megzavarását feltételezik.

A keddi kormányülésen bemutatott törvénytervezetet este vitatja meg a nemzetgyűlés, az ellenzéki többségű szenátus elé szerdán kerül a szöveg.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Nicolas Sarkozy vezette jobbközép Köztársaságiak hétfő este egy tíz pontból álló javaslatcsomagot tettek közzé a terrorellenes intézkedések megszigorítására. Ezek között kérik a rendkívüli állapot hat hónapos meghosszabbítását 2017 januárig, s a kormány válaszától tették függővé a törvénytervezet támogatását.

Az ellenzék az elmúlt öt napban azzal vádolta meg a kormányt, hogy nem tett eleget a terrortámadások megfékezése érdekében, ezért a nizzai merénylet kivizsgálására egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is szorgalmazzák.

"A kormány szövege három hónapot javasol, a parlamenti csoport hat hónapot, nincs akadálya, hogy megvizsgáljuk ezt a javaslatot" - mondta kedden Manuel Valls miniszterelnök a kormányzó szocialisták frakciójával történt egyeztetést követően.

Stéphane Le Foll kormányszóvivő a keddi rendkívüli kormányülést követően elmondta, hogy megvizsgálták az ellenzéki javaslatokat annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb támogatottságot élvezzen a törvényjavaslat.

Francois Hollande nyitottnak mutatkozott a féléves hosszabbítást támogatni, de bizonyos korlátokat szabott. "Mindent megteszünk a franciák védelmében, de mindennek a jogállam, a köztársasági értékek és a demokrácia keretein belül kell megvalósulnia" - idézte az elnököt a kormányszóvivő.

A kormány tervezete alapján ismét lehetőség lesz a bírói engedély nélküli házkutatásokra és az azok során lefoglalt informatikai eszközökben talált adatok feldolgozására, ahogy azt az ellenzék is kérte. Ez utóbbi intézkedés a legutóbbi hosszabbításkor kikerült a törvényből.

Heves vita várható ugyanakkor a jobboldal azon javaslata körül, amely megelőző jelleggel azon emberek elzárását kezdeményezné, akiknek a titkosszolgálati megfigyelések alapján radikális kapcsolatai lehetnek. Mintegy 11 ezer ilyen ember szerepel a titkosszolgálati nyilvántartásban. Elemzők szerint azonban csak egy gyanú alapján az alkotmány alapján erre nincs lehetőség.

A rendkívüli állapot meghosszabbítása egyébként nem élvez teljes politikai támogatottságot, az ellenzők szerint nem elég hatékony és sérti az alapjogokat. A 2015 januárban és novemberben elkövetett merényleteket vizsgáló parlamenti bizottság július elején nyilvánosságra hozott jelentésében is kétségeit fejezte ki az intézkedés értelmét illetően. Georges Fenech, a bizottság jobboldali elnöke és a Sébastien Pietrasanta szocialista jelentéstevő megállapította, hogy a 130 áldozatot követelő tavaly november 13-i merényleteket követően életbe léptett rendkívüli állapotnak és a hadsereg mozgósításának a terrorkészültségben csak "korlátozott hatásai" vannak. A Le Monde című napilap összesítése szerint a november óta tartó rendkívüli állapot keretében végrehajtott több mint 3 ezer házkutatás nyomán alig öt esetben indult terrorgyanú miatt eljárás.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×