eur:
392.86
usd:
363
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Megkezdődött az amerikai elnökjelölt-állító pártgyűlés

Megkezdődött az amerikai Republikánus Párt elnökjelölt-állító konvenciója hétfőn az Ohio állambeli Clevelandben.

A gyűlésen minden valószínűség szerint Donald Trump New York-i milliárdos ingatlanmágnást választják majd a párt elnökjelöltjévé, hogy novemberben megmérkőzzön a demokraták jelöltjével, hogy egyikük lehessen az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke.

A konvenciót a párt elnöke, Reince Priebus nyitotta meg, aki arra kérte a több mint kétezer résztvevőt, hogy egy perc csenddel emlékezzenek az elmúlt időszak terrortámadásainak áldozataira.

A tervek szerint Donald Trump felesége, a szlovén származású, egykori modell, Melania is szól majd a pártdelegátusokhoz.

Miután a delegáltak hűségesküt fogadtak az ország zászlaja előtt, megkezdődtek a tanácskozások.

Paul Manafort, Trump kampánymenedzsere a gyűlés előtt Twitter-oldalán azt írta, a milliárdos türelmetlenül várja, hogy pártja összegyűljön, és "új lendületet adjon neki". A 70 éves üzletember azt ígérte, hogy a clevelandi gyűlés "szórakoztató" lesz.

Ehhez képest feltűnően hosszúra nyúlik a konvenciótól távol maradók listája. Két korábbi republikánus elnök, George H.W. Bush és George W. Bush is hátat fordított az üzletembernek, és tisztes távolságot tart a gyűléstől a Fehér Ház két korábbi kihívója, John McCain és Mitt Romney is.

Mindenesetre a gyűlésen valószínűleg Trump alelnökévé választják Mike Pence indianai kormányzót, aki jártas a politikában, és áldását adta rá a republikánus párt is. A milliárdos támogatói azt remélik, hogy Pence-szel az oldalán Trump a republikánus szavazók szélesebb körére támaszkodhat Hillary Clinton, várható demokrata elnökjelölt elleni küzdelmében.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a két politikus szinte azonos támogatottsággal bír. A New York Times amerikai napilap és a CBS News televíziós csatorna felmérése szerint mind Trumpra, mind Clintonra a választók 40 százaléka adná a voksát. Egy másik, a Washington Post című amerikai lap és az ABC News televíziós csatorna által készített közvélemény-kutatás szerint a demokrata jelölt 4 százalékkal előzi meg a 43 százalékos támogatottsággal bíró milliárdost.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 5. 07:50
×
×
×
×