eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Töröltek egy floridai iszlám központot a választási helyiségek listájáról

Egy floridai iszlám központot fenyegetések miatt töröltek az amerikai választási helyiségek listájáról. A döntés a muszlim szervezetek körében is felzúdulást váltott ki, mert szervezett akciót sejtenek a háttérben.

A dél-floridai Boca Raton Iszlám Központjában - amelynek szerves része egy mecset is - a tervekkel ellentétben a novemberi amerikai elnökválasztáson nem lehet választási helyiségeket kialakítani. Pedig - a The Washington Post című lap tudósítása szerint - az épületegyüttesben 2010 óta rendszeresen voksoltak akár helyi, akár elnökválasztásokon, s minden alkalommal szabályos választási fülkéket építettek ki.

Az idén azonban mintegy ötven panasz érkezett a választási bizottsághoz, és a panaszosok mindegyike azt jelezte, hogy mecsetben nem hajlandó voksolni. A helyi tisztségviselőket erőszakos fellépéssel is megfenyegették.

A döntést, hogy a központot töröljék a választási helyiségek listájáról, a Palm Beach megyei választási bizottság felügyelője, Susan Bucher hozta meg. Mint a helyi lapnak, a Palm Beach Postnak küldött levelében kifejtette, nemcsak panaszok érkeztek a választási bizottsághoz, hanem - mint olvasható e levélben - "egyesek azzal fenyegetőztek, hogy megakadályozzák a voksolást, sőt pokolgéppel is fenyegetőztek, kifejezetten a választás napjára, hogy ki kelljen üríteni a helyiségeket, és ne lehessen megtartani a választásokat".

A választási helyiségeket most a mecsettől nem messze eső könyvtárban rendezik be.

Bassem Alhalabi, az Iszlám Központ elnöke szomorúan kommentálta a hírt. "Mindig nagyon boldogok voltunk, hogy szolgálhatjuk a közösséget" - fogalmazott a helyi televízióban. Fontosnak tartotta hozzátenni, hogy az Iszlám Központ "igazi közösségi hely, amely menedéket ad hurrikánok idején, hajléktalanokat élelmez, és együttműködik a floridai büntetés-végrehajtási intézettel is.

Alhalabi, aki a Florida Atlantic Egyetem mérnökoktatója is, nem ért egyet Susan Bucher döntésével, antidemokratikusnak tartja, s ezt a véleményét a Sun Sentinel című helyi lapban nem is rejtette véka alá.

Hallatta hangját az amerikai muszlimok ernyőszervezete, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) is, amely fóbiának nevezve a történteket, követelve, hogy állítsák vissza a "régi rendet", azaz lehessen továbbra is szavazni a központban. Laila Abdelaziz, a CAIR floridai szervezetének vezetője szerint szervezett akcióról van szó, amelynek célja a megfélemlítés és az iszlámgyűlölet megalapozása.

Az Egyesült Államokban egyébként sok helyütt - Kaliforniában, Iowában, Pennsylvaniában vagy Ohióban is - működnek választási helyiségek mecsetekben.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×