eur:
393.04
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Katonai puccskísérlet Törökországban

"Terrorista bandák" akartak puccsot elkövetni Törökországban szombatra virradóra, de a demokratikus társadalom ellenállt - jelentette ki a török kormányfő sajtótájékoztatóján Ankarában szombaton.

Őrizetbe vették az alkotmánybíróság egy tagját

A török hatóságok őrizetbe vették az alkotmánybíróság egyik bíráját, a szíriai, iraki és iráni határ védelméért felelős második hadsereg vezetőjét, valamint Törökország legnagyobb hadtestének, a harmadik hadtestnek a parancsnokát a levert törökországi puccskísérletet követően - jelentette a CNN Türk hírtelevízió és az Anadolu török hírügynökség.

Alparslan Altan alkotmánybíró a legmagasabb rangú igazságügyi illetékes, Adem Huduti tábornok, a második hadsereg parancsnoka, illetve Erdal Öztürk tábornok, a harmadik hadtest parancsnoka pedig a legmagasabb rangú katonai vezetők az államcsínykísérlet nyomán őrizetbe vettek között.

Értesülések szerint Erdal Öztürk tábornokot hazaárulás vádjával perbe fogják.

Az Anadolu korábban arról számolt be, hogy a meghiúsított puccskísérletet követően az ország jogrendszerének felügyeleti szerve, a bírák és ügyészek legfőbb tanácsa (HSYK) 2745 bírót menesztett tisztségéből, valamint egyidejűleg a HSYK öt tagját is eltávolították.

Emellett a legfelsőbb közigazgatási bíróság, az államtanács 10 tagját is letartóztatták a puccskísérlet támogatásának vádjával, valamint a semmítőszék 140 tagja után nyomoznak a hatóságok.

A török hatóságok elrendelték 2745 ügyész és bíró őrizetbe vételét a meghiúsított katonai puccskísérlet nyomán - jelentette szombat este az NTV török hírtelevízió.

A hadseregnek mindeddig mintegy 3 ezer tagját vették őrizetbe a puccs miatt.

Lezárták az incirliki légi támaszpontot a török hatóságok

A török hatóságok lezárták az Iszlám Állam elleni légi bevetésekhez használt dél-törökországi incirliki légi támaszpontot, és megszüntették a bázis áramellátását - közölte az adanai amerikai főkonzulátus szombaton. A német hadsereg (Bundeswehr) viszont később cáfolta a légibázis lezárását.

A légi támaszponton az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció keretein belül amerikai és velük szövetséges külföldi katonák és repülőgépek tartózkodnak.

A Bundeswehr külföldi bevetésekért felelős műveleti parancsnokságának szóvivője később a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva cáfolta a támaszpont lezárásáról szóló amerikai bejelentést. Közlése szerint az államcsínykísérlet semmilyen következménnyel nem járt az ott szolgáló 240 német katonára, akik a szokásos ellenőrzés mellett továbbra is szabadon elhagyhatják, illetve visszatérhetnek a támaszpontra, bár a legmagasabb biztonsági fokozatot rendelték el ott. "Katonáink alapjában véve jól vannak" - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a katonák csak a médiából értesültek az államcsínykísérletről. A Bundeswehr Tornado repülőgépekkel és egy légi utántöltő repülőgéppel vesz részt az Iszlám Állam elleni bevetésekben.

A Pentagon egyik magas rangú tisztségviselője korábban közölte, hogy az incirliki bázisra nem volt hatással a törökországi államcsínykísérlet. A tisztségviselő hozzátette: megteszik a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy szavatolják a támaszponton szolgáló katonák, polgári alkalmazottak, valamint családtagjaik, illetve a támaszpont biztonságát.

Rendkívül ülést tartottak az ankarai parlamentben

Rendkívüli ülést tartottak a puccskísérlet során súlyos károkat szenvedett török parlamentben szombat délután Ankarában.

Az ülés megnyitásakor a képviselők egy perces néma csönddel adóztak az éjszakai összecsapások áldozatai emlékének.

Az ülésterembe bevonuló Binali Yildirim török kormányfőt tapsviharral fogadták a képviselők. A miniszterelnök beszédében kijelentette: minden párt nemet mondott az államcsínyre, a parlamenti együttműködés új kezdete nyílt meg.

Binali Yildirim leszögezte: a puccskísérlet részesei nem katonák, hanem a parlamentet megtámadó terroristák voltak.

Az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, Kemal Kilicdaroglu elítélte a péntek éjszakai katonai puccskísérletet, és kijelentette: az államcsíny leverése közelebb hozta a politikai pártokat, hogy közös nevezőre jussanak a demokrácia fejlesztésében.

Az ülés végén a négy fő párt, az AKP, a CHP, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és a nacionalista Nemzeti Cselekvés Párt (MHP) közös közleményben ítélte el a puccskísérletet. A közlemény szerint a pártoknak a puccskísérlet ellen foglalt álláspontja elengedhetetlen a török demokráciához.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtévé ankarai tudósítója megjegyezte, hogy a pártok egymásnak is üzentek a parlamenti beszédeikkel. A miniszterelnök, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke rendszeresen használta az "egység" szót, egységbe hívva a pártokat a kormány mögött a demokrácia védelmében. Az ellenzéki pártvezetők beszédeiben visszatérő szó volt a "demokrácia": jelezték, hogy a kormány mögött állnak, de nem a kabinet, hanem a demokrácia védelmében. A kurdbarát párt felszólalója pedig az egyenlőséget sürgette beszédében.

"Véget ért a puccsisták elleni művelet a török vezérkarnál"

A török biztonsági erők befejezték a puccsisták elleni műveletet a hadsereg vezérkarának ankarai főhadiszállásán - jelentette a CNN Türk hírtelevízió szombat délután.

A török rendőrfőnök a reggeli órákban azt közölte, hogy folynak még harcok a vezérkar főhadiszállásán, de már lassan a végükhöz közelednek. Hozzátette, 16 puccsistát öltek meg az összecsapásokban, 250 embert pedig őrizetbe vettek.

A CNN Türk tévécsatorna szombatra virradóra számolt be arról, hogy a puccsisták túszokat ejtettek a katonai főparancsnokságon, köztük Hulusi Akar tábornokot, a vezérkari főnököt. Az Anadolu török hírügynökség szerint Akar tábornokot egy helikopterrel elvitték egy légi támaszpontra, ahol fogságban tartották. A vezérkari főnököt szombat reggel szabadították ki a török hatóságok.

"Terrorista bandák" akartak puccsot elkövetni

"Terrorista bandák" akartak puccsot elkövetni Törökországban szombatra virradóra, de a demokratikus társadalom ellenállt - jelentette ki a török kormányfő sajtótájékoztatóján Ankarában szombaton. A török elnöki hivatal ugyanakkor Twitter-üzenetében arra figyelmeztetett, hogy bármikor újabb puccskísérlet történhet, ezért állandó készenlétre van szükség.

Binali Yildirim miniszterelnök köszönetet mondott a civileknek az ellenállásért, valamint azoknak a katonáknak és rendőröknek, akik a kormány oldalára álltak.

Kijelentette: lassan véget érnek a harcok és helyreáll a rend. Hangsúlyozta az összeesküvőket bíróság elé állítják, azt kapják, amit megérdemelnek. A hadsereg 2839 tagját - köztük közkatonákat és magas rangú tiszteket - vették őrizetbe. Úgy fogalmazott, hogy a puccskísérlet fő szervezői köztük vannak, ugyanakkor további őrizetbe vételek várhatók.

161 civil áldozat

Az összecsapásokban - a puccsista áldozatokat nem számítva - 161 ember vesztette életét, 1440 megsebesült - mondta a török miniszterelnök. Umit Dundar ügyvivő vezérkari főnök szerint 104 puccsista halt meg, ezt a kormányfő nem erősítette meg.

Büntetés

A Recep Tayyip Erdogan államfő által nemrég kinevezett miniszterelnök a puccsisták kilátásba helyezett büntetésével kapcsolatban utalt arra, hogy a halálbüntetés nem szerepel az alkotmányban. Hozzátette ugyanakkor: "jogi lépéseket" terveznek annak érdekében, hogy - mint fogalmazott - a történtek ne ismétlődhessenek meg.

A Habertürk török televízió szerint Yildirim konkrétan arra utalt, hogy a török alkotmánybíróság meg fogja vizsgálni a halálbüntetés bevezetésének lehetőségét.

A miniszterelnök az államcsínykísérlettel kapcsolatban kijelentette: nem kizárt, hogy a hírszerzés területén történtek hibák. Mindezt - mint fogalmazott - ki fogják vizsgálni, de a vizsgálatnak most még nincs itt az ideje. Dundar utalt arra, hogy jelenleg még folyamatban van a katonai akció a puccsisták ellenőrzése alatt lévő utolsó támaszpont visszafoglalására.

A puccs résztvevői

Az ügyvivő vezérkari főnök szerint a puccsisták nagyobbrészt a légierő és a csendőrség kötelékéből, továbbá egyes páncélos alakulatokból kerültek ki.

Dundar azt állította, hogy a hadsereg legfelsőbb parancsnoksága kezdettől fogva elutasította a puccskísérletet. Szavai szerint ugyanakkor a puccskísérlet meghiúsításához mindenekelőtt a rendőrség, illetve az ügyészség gyors intézkedései járultak hozzá.

Az államcsíny-kísérlet meghiúsításáról nyilatkozott az NTC televíziónak a török Európa-ügyi miniszter is. Omer Celik szerint a török kormány - mint fogalmazott - 90 százalékban ura a helyzetnek. A ügyvivő vezérkari főnökhöz hasonlóan a miniszter is utalt arra, hogy a puccsisták a hadsereg néhány parancsnokát még túszként fogva tartják.

Visszatért a nyugalom

Az al-Dzsazíra pánarab hírtévé tudósítói a helyszínről arról számoltak be, hogy szombat reggelre visszatért a nyugalom Ankarában és Isztambulban.

Az Isztambul ázsiai részéről bejelentkező egyik újságíró a hírtévé honlapja szerint azt közölte, hogy a török nagyváros utcái nagyon nyugodtak, a forgalom kisebb a szombaton megszokottnál. A Boszporusz fölött átívelő két hidat pedig ismét megnyitották a forgalom előtt - jelentette a dohai központú hírtévé.

Nemzetközi reakciók

Országa támogatásáról biztosította a török kormányt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök. Elítélte a törökországi puccskísérletet az iráni kormány is. A görög kormány és a görög nép szoros figyelemmel követi a törökországi eseményeket - fogalmazott szombat reggeli Twitter-üzenetében Ciprasz, hangsúlyozva, hogy országa a demokrácia és az alkotmányos rend oldalán áll.

A berlini külügyminisztérium szombatra virradó éjjel a lehető legnagyobb óvatosságra intette az Ankarában és az Isztambulban tartózkodó német állampolgárokat. Szombat délelőtt összeült a német kormány válságstábja. A legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa és leányvállalata, az Eurowings törölte valamennyi Németország és Törökország között közlekedő szombati járatát.

Angela Merkel kancellár még éjjel szóvivője útján egy Twitter-üzenetben a demokratikus rend tiszteletére és az emberéletek megóvására szólított fel, és kiemelte, hogy a berlini vezetés "támogatja a megválasztott kormányt" Törökországban.

Törökország stabilitása kulcsfontosságú az egész régió biztonsága szempontjából - nyilatkozta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke brüsszeli Twitter-üzenetében a török puccskísérlet leverését követően szombaton.

Boris Johnson brit külügyminiszter szerint Nagy-Britannia kormánya a demokratikusan megválasztott török kormány mellett áll.

Megnyitották a Boszporusz tengerszorost

A török hatóságok megnyitották az áthaladó tartályhajók előtt a Boszporusz tengerszorost, amelyet korábban az államcsínykísérlet miatt biztonsági megfontolásokból lezártak - közölte szombaton a Gulf Agency Company (GAC) hajózási ügynökség.

A tranzitforgalom visszaállt a korábbi normális kerékvágásba - üzente egy elektronikus levélben a GAC.

Visszaáll a normális rend a repülőtéren

A török állami légitársaság, a Turkish Airlines ismét a normális üzemben működik - számolt be a vállalat elnöke, Ilker Ayci a CNN Turk hírtévének.

Korábban a társaság 35 járatot máshova irányított, míg 32 járatot törölt Isztambul legjelentősebb repülőterén.

Túszokat ejtettek egy fregatton

Egy fregattot kerített hatalmába az ankarai kormánnyal szembenálló csoport a törökországi Gölcük haditengerészeti támaszponton - közölte szombaton egy magas rangú görög katonai forrás.

Állítása szerint túszként tartják fogva a török flotta parancsnokát.

Az államfő SMS-üzenetet küldött a lakosságnak

A török mobilhasználóknak küldött SMS-üzenetben a demokrácia és a béke megőrzését kérte a török államfő szombaton.

Az RT ERDOGAN (Recep Tayyip Erdogan) aláírással érkezett üzenetben az elnök azt kérte a lakosságtól, hogy szálljon szembe a "szűk csoport" által kirobbantott puccsal.

Erdogan: a török vezetés meghiúsította a puccskísérletet

Erdogan - aki a puccskísérlet kirobbanásakor éppen nyaralt - szombatra virradóra kétszer is nyilatkozott, miközben sokáig nem lehetett tudni, hol is tartózkodik valójában. Először egyenes adásban szólalt meg a CNN Türk televízióban az egyik riporter mobiltelefonjáról. Akkor biztosította a lakosságot, hogy ő még mindig az ország államfője, és arra sarkallta az embereket, hogy tartsanak ki, menjenek ki az utcára. Leszögezte: a puccskísérletet a hadseregen belüli kisebb csoport hajtotta végre, úgy fogalmazott, hogy egy "párhuzamos struktúra" által bátorított lázadási kísérletről van szó.

Másodszor már az isztambuli repülőtéren beszélt az őt lelkesen fogadó tömeg előtt. Akkorra már úgy nyilatkozott: a török vezetés meghiúsította a puccskísérletet, amelyet Törökország egysége ellen szerveztek, s akik ezt tették, "súlyos árat" fizetnek majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×