eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a francia államfő

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a péntekre virradóra legalább 84 emberéletet követelő nizzai gázolásos merénylet után Francois Hollande francia elnök - jelentette be Manuel Valls francia miniszterelnök.

A nemzeti gyász szombaton kezdődik, de már péntektől félárbócra húzzák a középületek lobogóit.

Valls és Hollande is a helyszínre utazik, hogy koordinálja a biztonsági erőfeszítéseket.

Az Élysée-palotában tartott válságülés végén a kormányfő azt is elmondta, hogy már a parlament előtt van az a törvénytervezet, amely október végéig kiterjeszti a 2015. november 13-i párizsi merényletek óta érvényben lévő rendkívüli állapotot Franciaországban.

Valls arra szólította fel honfitársait, hogy "tömörüljenek egységbe a háborúval szemben, amelyet a terrorizmus hozott az életükbe".

"Franciaország nem adja meg magát a terrorista fenyegetésnek" - erősítette meg a kormányfő. "Új szelek fújnak, és Franciaországnak együtt kell élnie a terrorizmussal, nekünk pedig egyesülnünk kell, szolidárisaknak kell lennünk, és kollektív hidegvérről kell tanúbizonyságot tennünk" - jelentette ki Valls. "Franciaország nagyszerű ország, nagyszerű demokrácia, amely nem hagyja magát destabilizálni" - tette hozzá.

"A francia nemzet egységét vették célba, tehát az egyetlen méltóság-, és felelősségteljes válasz az, ha Franciaország hű marad július 14-e szelleméhez: az egységes és értékei körül egyesülő Franciaország eszméjéhez" - zárta gondolatait a miniszterelnök.

Egy 31 éves, tunéziai születésű férfi teherautójával csütörtök éjjel a francia nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékra összegyűlt tömegbe hajtott Nizzában. A férfi 2 kilométeren át óránkénti 80 kilométeres sebességgel haladt a tömegben, és átgázolt az útjába kerülő embereken. Az ámokfutás legalább 84 ember életét követelte, tucatnyian megsérültek, közülük 18 állapota válságos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×