eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Csiki Tamás: A hitelességet kell demonstrálni a varsói csúcson

Oroszország képes lenne katonai sikereket elérni a Baltikumban, amire a NATO érdemben reagálni tudna - mondta az InfoRádiónak a közszolgálati egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa.

Csiki Tamás kiemelte: „Oroszország a modernizációval és a hadgyakorlatokkal képes lenne arra, hogy a Baltikumban nagyarányú katonai műveletet hajtson végre, és ott akár sikert érjen el, amíg a NATO szövetséges erőket tudna abba a térségbe csoportosítani.”

Oroszország a kétes külpolitikával, a nukleáris csapásmérés küszöbszintjének a lebegtetésével kényelmetlen helyzetet teremt a NATO számára. Ezért kell megakadályozni, hogy katonai konfliktusig jusson a helyzet – hangsúlyozta a közszolgálati egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa.

Csiki Tamás hozzátette: „előtte kell olyan elrettentő helyzetet kialakítani a térségben, ami elveszi az oroszok étvágyát, hogy akár csak provokáció szintjén is valamilyen konfliktusba, destabilizáló műveletbe kezdjenek ott.”

A közszolgálati egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa szerint a NATO jó úton halad.

„A problémát teljesen még nem sikerült megoldani, ezért a varsói csúcs egyik nagy kérdése az, hogy azt a stratégiai adaptációt, amit 2014-ben megkezdtek, tovább tudják-e vinni. Ehhez az is nagyon fontos, hogy Kelet-Közép-Európa államai a haderejüket modernizálják, amihez a megfelelő katonai költségvetést is biztosítani kell. Politikai, katonai és gazdasági értelemben is a hitelességet kell biztosítani, illetve demonstrálni a varsói csúcstalálkozón” - hangsúlyozta Csiki Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×