eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Kanadában a kormányfő is részt vett a melegfelvonuláson

Történelmet írt Justin Trudeau, aki első hivatalban lévő kanadai kormányfőként részt vett helyi idő szerint vasárnap a torontói melegfelvonuláson.

A 2015 novembere óta kormányzó miniszterelnök a délkelet-kanadai nagyvárosban egy szivárványszínű zászlót - a homoszexuálisok mozgalmának ismertetőjelét - lengetve vonult utcára.

A 44 éves kormányfő - aki házas, és három gyermek édesapja - lazacszínű ingben és fehér farmerben jelent meg a több tízezer látogatót vonzó rendezvényen, szelfiket készített és kezet rázott az út szélén állókkal. Kísérője is volt Bill Morneau kanadai pénzügyminiszter, John Tory torontói polgármester és Kathleen Wynne, Ontario tartomány első bevallottan leszbikus kormányfőjének személyében.

A színes parádén egyperces csenddel emlékeztek meg a három héttel ezelőtt egy orlandói melegbárban végrehajtott mészárlás 49 áldozatáról.

"Ki kell nyitnunk a szánkat, ha intoleranciát és diszkriminációt látunk" - hangsúlyozta Trudeau Toronto belvárosában, a felvonulás kezdetekor. Mint mondta, "nem kellene nagy dolognak lennie annak", hogy egy kormányfő is jelen van egy ilyen parádén, "mostantól kezdve pedig nem is lesz nagy dolog".

A Liberális Párt élén álló kanadai kormányfő szerint az LGBT-közösség (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) tagjai ugyan már jelentős előrelépéseket tettek jogaik védelme terén, de sok még a feladat. Trudeau elmondta azt is: kormánya fontolóra vette annak lehetőségét, hogy a személyazonosító okiratokban a nem meghatározásakor a férfi és nő mellett feltüntetik a "semleges" opciót is.

A torontói melegfelvonulást rövid időre megakasztotta a feketékkel szembeni erőszak ellen kampányoló Black Lives Matter mozgalom aktivistáinak ülősztrájkja a parádé útvonalán. A tüntetés azonban békésen lezajlott, és a menet folytathatta útját.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×