eur:
391.75
usd:
359.55
bux:
72274.34
2024. július 15. hétfő Henrik, Roland

Michelle Obama a lányok oktatásáért kampányolt Marokkóban

Michelle Obama amerikai first lady Meryl Streep amerikai és Freida Pinto indiai színésznők társaságában a nők oktatásáért folytatott kampánya keretében fiatal tinédzserkorú lányokkal találkozott kedden Marokkóban, ahol az alapfokú oktatás után mindössze a lányok 36 százaléka tanul tovább.

Barack Obama amerikai elnök neje és az oktatásért ugyancsak régóta síkra szálló hírességek egy tucatnyi fiatal lánnyal közösen vitatták meg azokat a kihívásokat, amelyekkel az oktatás folytatása érdekében a diáklányoknak meg kell küzdeniük.

A Fehér Ház kedden bejelentette, hogy a "Let Girls Learn" (Engedjétek tanulni a lányokat) nevű kezdeményezést, amelyet 2015 márciusában indított el az elnöki pár, Marokkóra is kiterjesztik.

A közlemény szerint a Millennium Challenge Corporation amerikai segélyszervezet az amerikai és a marokkói kormánnyal együttműködésben csaknem 100 millió dollárt fektet az észak-afrikai ország középfokú oktatási rendszerének átalakításába. Ezen felül a USAID amerikai segélyszervezet 400 ezer dollárt fordít öt új leánykollégium létrehozására, hogy javítsák a vidékről származó lányok továbbtanulási lehetőségeit.

Michelle Obama a fórumon azt mondta, alig várja, hogy további hangok csatlakozhassanak a lányok oktatási lehetőségeiről szóló párbeszédhez. Hozzátette, világszerte 62 millió fiatal lánynak nincs lehetősége a tanulásra, a forráshiánytól kezdve a kulturális normákig számos ok miatt.

A first lady két lánya, Sasha és Malia ugyancsak csatlakozott anyjukhoz a dél-marokkói Marrakesben, a rendezvényen azonban nem vettek részt. A család kedd este egy hagyományos iftáron - a ramadán, az iszlám szent böjti hónapja idején szokásos böjttörő vacsorán - vesz részt VI. Mohamed marokkói király feleségével, Lalla Szalma hercegnővel.

Címlapról ajánljuk
„Minden nap szekálták” Trump feltételezett támadóját
Tudósítónktól

„Minden nap szekálták” Trump feltételezett támadóját

Az amerikai republikánus jelöltállító konvenció helyszínére indult el Donald Trump, aki ellen sikertelen merényletet kísérelt meg egy fiatal fegyveres szombaton. Az FBI szerint magányos támadó volt. Közben komoly bírálatok érték az elnöki testőrséget.

Euro 2024 - számadás: A spanyolok végigverték Európa elitjét

A torna legjobb csapata diadalmaskodott a 2024-es Európa-bajnokságon, a spanyol válogatott mind a hét mérkőzését megnyerte a tornán. Ritka menetelés végén ült fel a trónra: legyőzte, illetve kiejtette a rendező német csapatot, az előző torna két döntősét, a francia és az olasz válogatottat, s a legnagyobb esélyesek közé sorolt francia csapatot, a horvát, az albán és a georgiai együttest.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×