eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

David Cameron lemondta a nagy vitát kavart gibraltári kampányeseményét

David Cameron brit miniszterelnök lemondta a spanyol kormány nemtetszését kiváltó csütörtöki gibraltári kampányeseményét, miután Jo Cox brit parlamenti képviselőnőt fegyveres támadás ért, és belehalt sérüléseibe.

"Nem folytatom a ma esti eseményt Gibraltárban" - tette közzé Twitter üzenetében döntését a brit kormányfő, aki azt is megjegyezte: helyes, hogy a kampányt felfüggesztették a szörnyű támadás után.

David Cameron 1968 óta az első brit miniszterelnök, aki a Spanyolországba beékelt, Nagy-Britanniához tartozó területen látogatást tett.

Érkezését váratlanul, szerda este jelentették be. A Brexit, vagyis a britek uniós kilépése ellen szervezett kampányeseményen vett volna részt, épp egy héttel a referendum előtt.

A spanyol sajtó által történelminek titulált nyilvános beszédét azonban nem tartotta meg, mindössze Fabian Picardo gibraltári főminiszterrel találkozott, majd visszaindult a szigetországba.

"A kampányt az Egyesült Királyságban kell folytatni, nem Gibraltáron" - így fejezte ki nemtetszését a látogatással kapcsolatban Mariano Rajoy, spanyol ügyvezető miniszterelnök a közszolgálati rádiónak adott interjújában néhány órával Cameron érkezése előtt.

A spanyol kormányfő a brit képviselőnő meggyilkolásának hírére üzenetet küldött brit kollégájának, amelyben elítélte ezt a "durva" támadást. "Az erőszaknak nincs helye a demokráciában" - fogalmazott Mariano Rajoy, kifejezve a spanyol kormány őszinte részvétét és együttérzését.

Az Ibériai-félsziget déli csücskében található Gibraltár mindig is érzékeny pont volt a két ország kapcsolatában.

Spanyolország, az eredetileg hozzátartozó, mindössze 6,5 négyzetkilométer nagyságú területről 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró Utrechti Szerződésben mondott le. A spanyol kormányok azonban időről-időre megkérdőjelezik a szerződés érvényességét.

A területi vita sok konfliktus forrása: London szerint a spanyol fél változatos korlátozó intézkedésekkel nehezíti a terület közúti, vízi és légi megközelítését, így próbálva kicsikarni engedményeket tőlük a szuverenitás kérdésében.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

A 2005-ös indulást követően 2006-ban másodszor került sor a Portfolio ingatlankonferenciájának, a Property Investment Forumnak a megrendezésére. Visszatekintő cikksorozatunk mostani részében a 2006-os ingatlanpiaci történésekkel foglalkozunk, kiemelten a ma már mindenki által jól ismert budapesti óriásprojekt, a Corvin Sétány indulásával, az irodapiac kihívásaival és azzal, hogy milyen folyamatok okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. Nézzük, mi történt a 2006-os Property Investment Forumon és a hazai ingatlanpiacon!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×