eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Az ENSZ népirtással vádolja az Iszlám Államot

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet módszeresen irtja a jazidi kisebbséget Szíriában és Irakban - állapították meg a témában az ENSZ megbízásából vizsgálatot végző független szakértők csütörtökön ismertetett jelentésükben.

Rámutattak, hogy a mintegy 400 ezer főből álló, etnikai-vallási kisebbséget mészárlásokkal, szexrabszolgasággal és más bűncselekményekkel próbálják igába hajtani, illetve elpusztítani, ami kimeríti a népirtás fogalmát.

A Szíriai Vizsgálóbizottság nevű szervezet 41 oldalas jelentésében sürgette a nagyhatalmakat és az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tegyenek további erőfeszítéseket az Iszlám Állam (IÁ) fogságában raboskodó, legalább 3200 jazidi nő és gyermek kiszabadítására, és vigyék a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé a kisebbség ügyét.

"A népirtás jelenleg is zajlik" - hívta fel a figyelmet közleményében Paulo Pinheiro, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának felhatalmazásával működő bizottság brazil elnöke. "Az IÁ az elképzelhető legszörnyűbb atrocitásoknak teszi ki a jazidi kisebbség elfogott tagjait" - tette hozzá.

A bizottság kiemelt figyelmet szentelt az Iszlám Állam által 2014. augusztus 3-án a jazidik fellegvárának számító, északnyugat-iraki Szindzsárban elkövetett bűncselekményeknek. Ebben az időszakban a kisebbség több tagját elhurcolták Szíriába. A település közelében számos tömegsírra bukkantak.

A szakértők megállapítása szerint a szélsőségesek a jazidi nőket áruló rabszolgapiacok mellett internetes "embervásárokat" is indítottak, amelyekhez egy kódolt applikáción keresztül lehet hozzáférni.

A bizottság jelentése több tucat túlélő tanúvallomásán alapul.

Az ENSZ szakértői jelezték: neveket is tudnak kapcsolni az elkövetett bűncselekményekhez.

"Részletes információnk van a helyszínekről, a bűncselekményekről és az elkövetők nevéről" - mondta el egy sajtótájékoztatón Vitit Muntarbhorn, a bizottság egyik tagja.

A csoport már megkezdte a bizalmas információk megosztását néhány, a külföldi harcosokat bíróság elé állító nemzeti hatósággal - tette hozzá.

Az egyistenhívő jazidik saját hitrendszerrel rendelkeznek, amely több ősi, közel-keleti vallás elemeit ötvözi. A szunnita iszlám szűk látókörű, radikális értelmezését valló Iszlám Állam eretneknek tartja a jazidikat, akik a halál vagy az áttérés között választhatnak, ha a dzsihadisták kezére kerülnek.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×