eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Tovább sztrájkolnak a franciák

A munkajogi reform miatt több mint három hónapja kezdődött tiltakozáshoz kapcsolódó ágazati sztrájkok a közlekedésben és a hulladékszállításban is folytatódtak szombaton Franciaországban, de ez eddig nem okozott nagyobb fennakadásokat az előző nap kezdődött labdarúgó Európa-bajnokságon.

A sztrájkok és a terrorfenyegetettség ellenére a péntek esti nyitómérkőzés Párizsban nyugalomban zajlott, s nem akadályozta meg a 80 ezer nézőt abban, hogy időben kiérjen a Stade de France nemzeti stadionba a Franciaország-Románia összecsapásra. A Mars-mezőn található dupla kordonnal elkerített szurkolói zónában pedig több mint 40 ezren gyűltek össze, 1100 rendőr és több mint négyszáz biztonsági őr biztosítása mellett.

"Franciaország ma reggel kicsit fellélegzett" - írta a Le Parisien című fővárosi lap, amely szerint az iszlamista terrorfenyegetettség árnyékában és a nem enyhülő szociális konfliktus ellenére sikeres volt a tornya nyitánya, mert minden a sportról szólt.

Szombattól az Air France pilótái is sztrájkba léptek, de a légitársaság biztosítja a járatok nyolcvan százalékát. A tengerentúlra és a belföldre közlekedő járatok kilencven százaléka, a többinek pedig 75 százaléka indul el a vezetőség szerint, amely előzetesen értesíti az utasokat a törlésekről. A keddig tartó munkabeszüntetés miatt azonban lehetségesek törlések az utolsó pillanatban is, valamint késésekre is kell számítani.

A vasúti közlekedésben is folytatódik egész hétvégén a sztrájk, de ez elsősorban a vidékre induló belföldi vonatokat érinti, a párizsi gyorsvasúthálózat és a fővárosi tömegközlekedés üzemel.

A hulladékszállítók sztrájkja miatt Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere pénteken magáncégeket bízott meg a bérházak előtti kukák kiürítésével, s azok meg is kezdték délelőtt a szemétszállítást. A városvezetés szerint azonban néhány napra lesz szükség, mire a helyzet visszaáll a normális kerékvágásba.

A francia kormány számára jelenleg a legfőbb gondot a futballhuligánok okozzák a Marseille-ben történt összetűzések után.

A angol és az orosz labdarúgó-válogatott esti mérkőzése az egyike az Európa-bajnoki mérkőzés öt rizikós találkozójának - mondta szombaton Patrick Kanner sportminiszter az I-télé hírtelevízióban. Megerősítette, hogy a biztonsági erők mindent megtesznek a rendbontások elkerülésére.

A mediterrán városban második napja tartó rendbontások kezdeményezői szombat hajnalban a város régi kikötőjében randalíroztak, a rendőröknek könnygázt is be kellett vetniük az agresszív, s többnyire ittas drukkerek megfékezésére, akik között oroszok és franciák is voltak. Korábban, csütörtök este és péntek délután már történtek rendbontások Marseille-ben, több tucatnyi futballszurkoló csapott össze rendőrökkel, akik könnygáz alkalmazásával vették elejét a helyzet súlyosbodásának.

Szombat este mintegy 20 ezer angol és 12 ezer orosz szurkolót várnak a mérkőzésre, akik egymástól szigorúan elválasztott útvonalon közlekedhetnek csak.

Rendőrségi források szerint az EB első öt fordulójából öt mérkőzésen lesz megerősített rendőri védelem a huligánok veszélye miatt: a június 11-i Anglia-Oroszország találkozón Marseille-ben, a június 12-i párizsi Törökország-Horvátország mérkőzésen, a június 16-án szintén Párizsban megrendezésre kerülő Németország-Lengyelország meccsen, az ugyanezen a napon Lensben játszandó Anglia-Wales mérkőzésen és június 21-én Marseille-ben az Ukrajna-Lengyelország összecsapáson.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×