eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Sztrájkolnak Franciaország összes atomerőművében

Csütörtök estétől gördülő sztrájk kezdődik Franciaország valamennyi, azaz szám szerint 19 atomerőművében tiltakozásul a kormány munkajogi reformja ellen - jelentette be szerdán Laurent Langlard, az egyik legjelentősebb szakszervezeti szövetség, a CGT tisztségviselője.

A munkabeszüntetések részét képezik az országszerte meghirdetett sztrájkhullámnak.

"Az összes áramtermelő létesítmény megszavazta a csütörtöktől kezdődő sztrájkot. Mindegyik atomerőmű a sztrájkra szavazott. Ma este kilenc órától elkezdjük csökkenteni az áramtermelést" - mondta a szakszervezeti illetékes.

Ugyanakkor kicsi a valószínűsége annak, hogy a munkabeszüntetés áramkimaradásokhoz vezetne, mert a törvény előírja, hogy biztosítani kell a minimálisan szükséges áramellátás szintjét. Az EDF állami áramszolgáltató viszont lehet, hogy kénytelen lesz több áramot importálni, hogy kielégítse a keresletet.

Langlard továbbá elmondta: a CGT tagok a vízi- és kőolajerőművek dolgozóinak soraiból szintén megszavazták a sztrájkot.

Nem ért véget a sztrájk az olajfinomítókban sem. A munkajogi reform visszavonását követelő szakszervezetek a nyolc franciaországi létesítményből négyben továbbra is teljes, kettőben pedig részleges munkabeszüntetést tartanak, de az üzemanyagraktárak blokádjának rendőrségi feloldása óta az üzemanyag-ellátás jelentősen

javult országszerte.

Az Air France állami légitársaság mellett működő második legnagyobb pilótaszakszervezet szerdán bejelentette: a jövő hét végétől kettőtől négy napig terjedő munkabeszüntetést tervez, és egyeztetni fogja akcióját az SNPL-lel, a legnagyobb pilótaszakszervezettel. A légitársaság pilótái fizetésük csökkentése ellen tiltakoznak, s sztrájkjuk egybe esik majd a Franciaországban rendezett labdarúgó Európa-bajnoksággal. A légiirányítók viszont azt jelentették be, hogy mégsem szüntetik be a munkát péntektől vasárnapig.

Philippe Martinez, a CGT vezetője szerdán az LCP televízióban elmondta: a szakszervezet nem szándékozik megzavarni a foci EB-t, és tárgyalásokra szólította fel a kormányt.

A reform legvitatottabb pontja a munkaidő meghatározására vonatkozik. Franciaországban továbbra is 35 órás marad hivatalosan a munkahét, a gyakorlatban azonban ennél minden munkavállaló többet dolgozik, amiért túlórapénzt vagy szabadnapot kap. Ennek szabályozásában és részleteiben eddig ágazatonként állapodtak meg a munkáltatói képviseletek a szakszervezetekkel. A kormány ezt a lehetőséget a törvényben a vállalatok szintjére helyezné át, amit a két legradikálisabb szakszervezet, a CGT és az FO nem támogat, miután a befolyásuk csökkenne, a munkavállalók pedig szerintük kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnének.

Emellett a vasutasok kedd este kezdődött, határozatlan idejű sztrájkja miatt a vonatok csaknem fele nem indult el. A vasutasok követelései, bár nincsenek közvetlen kapcsolatban a munkajogi reform elleni tiltakozással, de egyre nehezebben választhatók el attól.

A vonatok közül a szuperexpresszeknek hatvan, a többi belföldi járatnak negyven százaléka közlekedik. A külföldre induló vonatok közül Nagy-Britannia felé menetrendszerűen indul minden járat, Svájc, Belgium, Hollandia felé viszont 75, Spanyolország és Németország felé pedig 40 százaléka közlekedik jelenleg.

A SNCF francia állami vasúttársaság szerint a dolgozók 17 százaléka sztrájkol, ami valamivel magasabb arány a múlt héten rendezett korábbi sztrájkhoz képest. A vasúttársaság a szerdaihoz hasonló járatsűrűséggel számol csütörtökre is.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×