eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Késett, veszekedett, elfelejtette a szövegeit - mégis imádták

90 évvel ezelőtt született Marilyn Monroe amerikai színésznő.

90 évvel ezelőtt a Los Angelesben született Norma Jean Baker élete nehezen indult. Filmvágó édesanyja élete nagy részét elmegyógyintézetben töltötte, édesapjáról kislányként sosem tudhatta meg az igazságot, mivel vér szerinti apja születése előtt eltűnt a család életéből. Gyermekkorát nevelőszülőknél, árvaházakban töltötte, állítása szerint többször megerőszakolták. A nyomor elől menekülve 16 évesen ment először férjhez. A második világháború idején egy repülőgépgyárban dolgozott, itt fedezte fel egy fotós, így kezdődött modellkarrierje. A háború után filmszerződést kapott, haját kiszőkítette és felvette a Marilyn Monroe nevet. Filmjei akkor sorra megbuktak. Ezért visszatért a modellkedéshez, vállalt aktnaptárt, és a 1953 a Playboy magazinban először róla közöltek az újság közepén kihajtható képet. 1950-ben az Aszfaltdzsungel és a Mindent Éváról című filmmel ismerték meg a nézők, karrierje beindult. Amerika szexszimbóluma, milliók bálványa volt, akit évekkel válása után Joe DiMaggio, a baseball legnagyobb csillaga vett feleségül – kilenc hónapig éltek csak együtt.

Kollégái hírneve ellenére nem szerettek vele dolgozni, mindig késett, mindenkivel összeveszett, szerepét elfelejtette. Harmadik férje a híres drámaíró Arthur Miller, Ez a házassága is hamar megromlott, folyamatosan az alkohol és a tabletták bódulatában élt, depressziós volt.

Utolsó interjúját 1962-ben a Life magazinnak adta. Sok más mellett arról beszélt, mennyire szüksége lenne néha a magánéletre, arra, hogy ne figyelje minden lépését a sajtó és a rajongók. A hivatalos vizsgálat szerint a 36 éves színésznő öngyilkos lett, altató túladagolásban halt meg. Ezt sokan a mai napig nem hiszik el, gyilkosságot, összeesküvést látnak a tragédia mögött. Részben azért is, mert Monroenak számtalan viszonya volt ismert és befolyásos személyiségekkel, köztük Marlon Brandóval, Frank Sinatrával, Robert Kennedy-vel, illetve John F. Kennedy amerikai elnökkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 14:53
×
×
×
×