eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Olajtermelő létesítményeket ürítenek ki a tűzvész miatt Kanadában

Tucatnyi olajtermelő létesítmény mintegy négyezer munkásának evakuálását rendelték el Alberta államban, Kanadában helyi idő szerint hétfőn a közeledő tűzvész miatt.

A hatóságok szerint óvintézkedésről van szó. Tájékoztattak arról is, hogy a tűzvész percenként 30-40 métert terjed. Riasztást adtak ki amiatt is, hogy a lángok által fenyegetett Fort McMurray-ben és környékén már vészesen rossz minőségű a levegő. Mint mondták: az általában 1-től 10-ig terjedő skálán megadott légszennyezettségi érték hétfőn elérte a 38-at.

A város lakossága, mintegy 90 ezer ember már két hete kénytelen volt elhagyni otthonát a tűzvész miatt, amely 2400 épületet pusztított el a településen.

A lángok a hivatalos tájékoztatás szerint jelenleg mintegy 285 ezer hektáros területen pusztítanak.

Az olajtermelő létesítmények leállítása naponta mintegy egymillió hordóval vetette vissza a kitermelést. Bill Morneau kanadai pénzügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a katasztrófa a központi költségvetést is meg fogja terhelni, de arra egyelőre nem tért ki, hogy mennyivel. Azt ígérte ugyanakkor: Kanada kiáll Fort McMurray mellett, és közös erővel építik majd újra a várost.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×