eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Kisvárosnyi gyerekkatonát soroztak be a kolumbiai gerillák

Több mint 11 ezer gyerekkatonát toborzott a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű lázadószervezet 1975 és 2014 között.

A baloldali gerillák egészen pontosan 11 556 kiskorút állítottak szolgálatukba - közölte Jorge Fernando Perdomo kolumbiai államügyész helyi idő szerint hétfőn. A tájékoztatásból kiderül az is, hogy a gyerekkatonák többsége 15 és 18 év közötti fiú.

A FARC és a bogotái kormány Havannában tárgyaló képviselői a hétvégén megegyeztek, hogy a gerillák elengedik a 15 évnél fiatalabb gyerekeket táboraikból. Ennek mikéntjéről 14 napon belül részletes tervet dolgoznak ki.

A tárgyalódelegációk közleménye szerint ez csak az első lépés, hogy idővel minden kiskorú elhagyhassa a gerillatáborokat. Bogotá és emberi jogi szervezetek régóta azzal vádolják a FARC-ot, hogy gyakorlatilag golyófogónak használja gyerekkatonáit.

A lázadók februárban bejelentették, hogy nem soroznak be több kiskorút.

A FARC és a kolumbiai kormány 2012 novemberében kezdett béketárgyalásokat a kubai fővárosban Latin-Amerika leghosszabb ideje húzódó fegyveres konfliktusának lezárása céljából.

A marxista-leninista irányvonalat követő lázadók 1964 óta harcolnak a kolumbiai kormánnyal, a véres konfliktusban több mint 260 ezren vesztették életüket és 6,6 millióan váltak földönfutóvá.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

Hét kilométerre megközelítették az orosz katonák a donbaszi front logisztikai központját, Pokrovszkot. Moszkva megkezdte a megkaparintott Leopard 2A6-os harckocsik tanulmányozását. Az orosz Uralvagonzavod hadiipari üzemébe szállított, jó állapotú Leopard 2A6-os harckocsi nem a német Leopard-széria exportra szánt változata, hanem eredetileg a német hadsereg megrendelésére gyártották, így valószínűleg sok érzékeny technológiai vívmányt tartalmaz. Komoly korrupciós botrány robbant ki, amikor kiderült: az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség túlárazottan szerzett be egyes nyugati fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni "győzelmi tervét" országa szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 08:27
×
×
×
×