eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Megismétlik a voksolást 15 helyen Szerbiában

Tizenöt helyen ismétlik meg a szerbiai előre hozott parlamenti választásokat szerdán, a választásra jogosult mintegy 20 ezer állampolgár pedig az eddigi előzetes eredményeket is jelentősen megváltoztathatja.

Az április 24-i parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg, rajta kívül az előzetes eredmények alapján további tíz párt jutott be a 250 fős törvényhozásba. Aleksandar Vucic, a SNS elnöke közölte, hogy a kormány várhatóan már június elején megalakul.

A szavazatok 99,82 százalékos feldolgozottsága mellett a jobboldali Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Dveri mozgalom koalíciója 4,99 százalékon áll, ami 0,01 százalékkal a bejutási küszöb alatt van. Ez azt jelenti, hogy a szerdai voksok akár be is juttathatják őket a parlamentbe, ahol 13 helyet szerezhetnek. Ugyanakkor csupán kicsivel lépte át az 5 százalékos küszöböt a Boris Tadic volt államfő vezette hárompárti koalíció, amely a szavazatok 5,02 százalékát szerezte meg, tehát ők akár ki is eshetnek.

A szavazóhelyek 20 óráig tartanak nyitva, a választási bizottság szerda késő estére jelentette be az előzetes eredményeket, a választás végeredményeit pedig várhatóan már másnap, de legkésőbb péntekig közlik.

A parlamentbe a megszokottól több kisebbség párt került be: két bosnyák, egy albán, egy szlovák és egy magyar.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×