eur:
399.61
usd:
361.26
bux:
73577.88
2024. október 2. szerda Petra

Bosznia már nem hadszíntér

Ünnepélyes keretek között vette át a szarajevói Butmir táborban a boszniai magyar EUFOR erők törzsfőnöki posztját a hazatérő Mihócza Zoltán dandártábornoktól Sáfár Albert dandártábornok. Az itteni helyőrséget közösen használja az EUFOR és a NATO, egymástól mégis némiképp elkülönítve, de közös védelemmel.

A boszniai magyar EUFOR erők leköszönő parancsnoka szerint az elmúlt időszak egyik legnagyobb sikere az volt, hogy sikerült a bosnyák haderő vezetését is rávenni arra, hogy fejlesszék képességeiket - ez pedig fontos lépés lehet a béke stabilizálásában.

„Ez az év Szarajevóban nem a legkönnyebb évek egyike volt, azonban sok sikert tud felmutatni az EUFOR ebben az évben” - közölte Mihócza Zoltán.

„Ez a parancsnokság képes katonai műveleteket tervezni, adott esetben azokat végrehajtani. A másik fő feladatunk a képességfejlesztés, ebben is sikerült előremozdulnunk, sikerült partnerré emelni a Bosznia-hercegovinai haderő vezetését. Már ők is akarják fejleszteni a saját képességeiket, így sokkal könnyebb és jobb az együttműködés” - sorolta az érdemeket a dandártábornok.

Hozzátette: az Európai Unió is fel fog szabadítani bizonyos pénzügyi erőforrásokat olyan kettős célú eszközök felhasználására, melyekkel adott esetben katasztrófaelhárítási feladatokat is végre tudnak hajtani, így a civil és a katonai erők is tudják alkalmazni.

„A magyar század az itt lévő török századdal felváltva adja a tábor őrzés-védelmi feladatainak végrehajtását, illetve készültségben van, hogy ha szükség van rá, akkor be tudjon avatkozni bármiféle tömegkezelési feladatba” - közölte.

Az EUFOR misszió az egyik legnépszerűbb a magyar honvédségen belül. Ennek az egyik oka, hogy közel van Magyarországhoz.

A közelség részben előny, részben hátrány – véli a dandártábornok.

„Hiszen a napi, heti feladatok nem engedik meg azt, hogy az ember a nem távol élő családját lássa, az előnye viszont, hogy a családok ki tudnak ide látogatni. Ráadásul ez egy nyugodt hadszíntér, vannak lehetőségek a katonák pihentetésére is. A négy napos szolgálatmentesség idején, amelyet itt kell tölteni a hadszíntéren, a családok meglátogathatják a katonákat. Ez mindenképpen könnyebbség a katonák számára” - részletezte Mihócza Zoltán.

„Csak sikeres lehet a misszió”

Mivel Bosznia-Hercegovinában már nincsenek fegyveres konfliktusok, érdemes elgondolkodni azon, hogy megváltoztassák az EUFOR alakulatok még mindig a hadszíntérre vonatkozó szabályait - mondta az InfoRádiónak a magyar kontingens új parancsnoka.

Úgy gondolom, hogy a kidolgozott menetrendet és a szabályozókat követve csak sikeres lehet ez a misszió és a törzsmunka - véli Sáfár Albert.

Az új parancsnok közölte, hogy nem tervezek változtatást a magyar kontingensnél.

„Most vagyunk túl egy gyakorlaton, most dolgozzuk fel a szerzett tapasztalatokat. Ezután a parancsnok dönt arról, hogy min változtassunk. Tulajdonképpen finomhangolások lehetnek, nagy változások nem lesznek” - közölte.

„Az emberek nagyon tettre készek, felkészültek, segítőkészek. Úgy gondolom, hogy semmi gond nem lehet ebben az évben, amit itt fogok tölteni Boszniában” - tette hozzá a dandártábornok.

Kiemelte: mivel Bosznia-Hercegovina ugyanolyan hadszíntérnek számít, mint például Afganisztán, ugyanazok a szabályok érvényesek rá. A biztonsági környezet azonban már más.

Éppen ezért úgy gondolja, hogy az elöljáró már gondolkodik azon, hogy megváltoztassa ezeket a szabályozókat és szabályokat.

Itt szerencsére nincsenek fegyveres konfliktusok, így azonban nehéz fenntartani a harci morált - mondta.

"Minden nemzetközi katona csak elismerő szavakat mond a magyarokról. Szeretik a magyarokat, mert nagyon felkészült katonák, feszesen látják el a szolgálatukat, fegyelmezettek. Éppen ezért úgy gondolom, hogy ebben a misszióban a magyarok olyan szintre jutottak, aminél nemzetközileg magasabb szintre már nem tudunk jutni. Ezt az elismertséget, ezt a munkaminőséget kell folyamatosan fenntartani"

- hangsúlyozta Sáfár Albert.

Az új parancsnok elmondta: egy év múlva azzal lenne elégedett, ha a boszniai hadsereg felkészültségében, kiképzésében előrébb lépnének, és azt tudná mondani, hogy a boszniai hadsereg, illetve azok a nemzetközi szervezetek – az ENSZ és az Európai Unió – amelyek ide küldték a magyarokat, elégedett a munkájukkal.

A Bosznia-Hercegovinában készített, Mihócza Zoltán és Sáfár Albert dandártábornokokkal készített interjúkat teljes egészében meghallgathatja az InfoRádió Kötelék című magazinjában kedden 19:30-tól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×