eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Kiszivárogtak a német AfD kongresszusi küldötteinek adatai

Nyilvánosságra kerültek vasárnap a legnagyobb parlamenten kívüli német párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) stuttgarti programalkotó kongresszusán résztvevő küldöttek adatai.

Az interneten a több mint kétezer küldött neve, születési dátuma, lakcíme, telefonszáma, e-mailcíme és párttagsági sorszáma jelent meg.

Az AfD társelnöke, Jörg Meuthen a párt közleménye szerint úgy véli, hogy a listát megjelentető portál "baloldali szélsőségesekhez köthető".

A társelnök a küldöttlista nyilvánosságra kerülésével és a pártkongresszus elleni, szombaton zavargásba torkollt tüntetésekkel kapcsolatban felszólította a szövetségi kormányt, "és különösen Heiko Maas igazságügyi minisztert, hogy szálljon szembe végre a baloldali szélsőségességgel" - áll a közleményben.

A lista az indymedia.org egy német nyelvű oldalán jelent meg. A portálon olvasható bemutatkozás szerint az Indymedia "társadalmi mozgalmak decentralizáltan, világszerte szervezett hálózata", az indymedia.org pedig egy "platform, amely lehetőségek kínál ezeknek a mozgalmaknak, hogy állami ellenőrzés és kapitalista érdekek befolyása nélkül terjesszenek beszámolókat, tapasztalatokat, elemzéseket és álmokat", hogy így kialakuljon egy "ellennyilvánosság".

A 2013-ban alapított AfD a szombat-vasárnapi stuttgarti kongresszuson alkotja meg első részletes programját. Jörg Meuthen szerint a párt "modern konzervatív", illetve "szabadságelvű" és "hazafias" politikai erőként kívánja meghatározni magát.

Helyszíni beszámolók szerint vasárnap véglegesítették a programnak azt a részét, amely szerint "az iszlám nem tartozik Németországhoz", ezért a többi között be kell tiltani a test egészét takaró muzulmán női öltözékek nyilvános viselését, a minaretek építését és a müezzinek tevékenységét, és nem szabad muzulmán intézményeknek megadni az egyházakat megillető közjogi testületi jogállást.

A programban várhatóan szerepel majd egyebek között a sorkatonai szolgálati kötelezettség visszaállítása, az atomerőművek bezárását és a kieső termelés megújuló forrásokra alapozó pótlását jelentő úgynevezett energiapolitikai fordulat leállítása, az euróövezet felszámolása és helyette egy új valutaunió, az "északi euró" létrehozása, valamint az EU átalakítása a "nemzetállamok Európája" modell alapján.

Várhatóan szerepel a programban az is, hogy lazítani kell a fegyvertartási szabályokon, bevándorlás helyett a gyerekvállalás ösztönzésével kell törekedni a demográfiai gondok kezelésére, az oktatásban pedig - az elnökség indítványa szerint - a "homo- és transzexualitás egyoldalú hangsúlyozása" helyett a hagyományos családmodellt kell a középpontba helyezni.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára, Peter Tauber a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak elmondta: a kongresszusi viták alapján úgy tűnik, az AfD igyekszik megalkotni a "félelem programját", és egy "sosemvolt Németország" felé akarja fordítani a németeket. Úgy vélte, ez "nem konzervatív, hanem reakciós" politika.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) alelnöke, Manfred Weber - az európai uniós tagországok jobbközép, kereszténydemokrata irányultságú pártjait összefogó Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője - a Berliner Morgenpost című lapnak az AfD választási eredményeivel kapcsolatban azt mondta, hogy "nem hagyhatnak hidegen bennünket a demagógok választási sikerei", az AfD "szélsőséges nézeteit meg kell bélyegezni és harcolni kell a szabadságon alapuló rendszerünkért".

Azonban komolyan kell venni az emberek "jogos aggodalmát a jólét csökkenése és a szabályozatlan bevándorlás következményei miatt". Ezeket az aggodalmakat nem szabad "jobboldali populistának bélyegezni és tabusítani", hanem fel kell karolni és meg kell oldani félelmet kiváltó gondokat - mondta Manfred Weber a Berliner Morgenpost vasárnapi számában megjelent interjúban.

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) főtitkára, Katarina Barley a Bild am Sonntagnak azt mondta: az AfD kongresszusa megmutatta, hogy a párt a múltba forduló, maradi, korszerűtlen politikát követ, "euróellenes" nézetei pedig "mélységesen gazdaságellenesek, és munkahelyek százezreit veszélyeztetik".

Az AfD országos választói támogatottsága a közvélemény-kutató intézetek mérései alapján 10,5 százalék és 14 százalék közé tehető.

Címlapról ajánljuk
Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Mivel telik Nagy-Britanniában az elsöprő győzelmet aratott, új miniszterelnök első napja? Sir Keir Starmernek levelet kell írni az atomtengerek kapitányaival, meg kell ismerkednie a rezidencia személyzetével... és az állandó lakóval: Larryvel, a macskával.

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 6. 11:42
×
×
×
×