eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Megerősítették vezetői tisztségében Raúl Castrót

Megerősítette vezetői tisztségében Raúl Castrót a kubai kommunista párt 7. kongresszusa, és a párt más régi vezetői is megőrzik vezető szerepüket - közölte kedden a kubai kommunista párt, dacára olyan terveknek, hogy idővel meg akarták nyitni a tisztségeket a fiatalabb vezetők előtt is.

Az államfői tisztséget is betöltő Raúl Castrót már másodszori alkalommal választották meg a párt első titkárának. Az április 16-án kezdődött kongresszuson a képviselők jóváhagyták az öt éve indult reformok végrehajtásáról szóló jelentéseket, és az ország 2030-ig terjedő fejlesztési tervét, illetve a párt központi bizottságának beszámolóját, amelyet Raúl Castro ismertetett. A beszámolóban a kubai vezető javaslatot fogalmazott meg életkorhatár bevezetésére a párt vezető szerveiben, valamint generációváltást is javasolt a kormányzatban.

A három napja tartó kongresszus zárónapján a kommunista vezetésű szigetország egykori vezetője, Fidel Castro is megjelent, akit a képviselők és vendégek hatalmas ovációval fogadtak - közölte a kubai sajtó az egyébként nem nyilvános ülésről. Az idén augusztusban 90. életévét betöltő Fidel Castro 2008-ban adta át az ország vezetését öccsének, a most 84 éves Raúlnak.

Fidel Castro visszavonulása óta alig mutatkozik a nyilvánosság előtt. Utoljára április elején egy iskolába látogatott el, hogy részt vegyen a sógornője, Vilma Espín születésnapja alkalmából rendezett megemlékezésen.

A kubai kommunista párt 7. kongresszusának zárónapja egybeesik a Fidel Castro hatalmának megdöntésére irányuló és kudarccal végződő puccskísérlet, a Disznó-öbölben végrehajtott invázió 55. évfordulójával. Az invázió 1961 áprilisában indult: az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által kiképzett és felfegyverzett 1400 kubai menekült szállt partra a szigetország déli partvidékén. A havannai rezsim visszaverte a puccskísérletet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×