eur:
392.13
usd:
362.29
bux:
72068.08
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

A mezőgazdasági miniszter lett a kormányfő Izlandon

Sigurdur Ingi Jóhannsson mezőgazdasági minisztert nevezte ki az izlandi kormánykoalíció a panamai papírok néven elhíresült offshore-botrányban érintett, ideiglenesen félreálló Sigmundur David Gunnlaugsson miniszterelnök helyére - tudatta egy kormánykoalíciós törvényhozó szerda este.

Korábbi közlések szerint az izlandi kormány el szeretné kerülni az idő előtti választásokat azzal, hogy a félreálló, de posztjáról végérvényesen le nem mondó Gunnlaugsson helyére egy "helyettesítőt" jelöl ki.

Ugyanakkor Birgitta Jonsdottir, az ellenzéki Kalózpárt vezetője újságírókkal szerdán közölte: az ellenzéki pártok megegyeztek a kormánykoalícióval arról, hogy ősszel választásokat tartanak az északi szigetországban.

A Gunnlaugsson vezette Haladó Párt mellett a Függetlenségi Párt alkotja a kormánykoalíciót. A legfrissebb felmérések szerint a Kalózpárt vezeti a népszerűségi listákat.

Az izlandi kormányfő hivatala szerdán közölte, hogy Gunnlaugsson a korábbi hírekkel ellentétben nem mond le, de ideiglenesen félreáll. A miniszterelnök azért került bajba, mert kiderült, hogy ő és felesége az offshore cégekről a napokban kiszivárogtatott panamai dokumentumok szerint közel 4 millió dollár (több mint egymilliárd forint) értékben menekített ki kötvényeket izlandi bankokból a 2008-as pénzügyi válság idején. A kormányfő azt mondja, hogy nem követett el adócsalást.

Az ügy nyomán nagy tüntetések robbantak ki, több ezren követelték a miniszterelnök lemondását.

Az ügy előzménye, hogy vasárnap hatalmas információtömeg került nyilvánosságra volt és jelenlegi politikai vezetők, üzletemberek, hírességek, neves sportolók, valamint bűnözők titkos offshore üzleteiről a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely számos országban székhellyel bíró, névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára.

A több százezer céggel kapcsolatos adatokat egy titkos forrás szivárogtatta ki a Süddeutsche Zeitung német lapnak. Az ügyvédi iroda szerint külföldi szerverről indított informatikai támadás áldozata lett, és egyetlen bűncselekmény történt: a cégük elleni hackertámadás és az ennek révén történt információk kiszivárogtatása tőlük.

Címlapról ajánljuk
Így indult Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélése – videó

Így indult Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélése – videó

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben fogadta Orbán Viktort, ahol sajtónyilvánosan váltottak egymással néhány szót.

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Nagy meglepetést okoztak a fizetések Magyarországon - Mégis mi történik?

Nagy meglepetést okoztak a fizetések Magyarországon - Mégis mi történik?

Minden várakozást felülmúlnak az idei magyar béradatok. A vállalatoknál és az állami szerveknél is magas a bérdinamika, ami azt mutatja, hogy az inflációs válság és a munkaerőhiány miatt mindenkinek újra kellett gondolnia a korábbi bérterveket. Az áprilisi béradatok megérkezése után érdemes áttekinteni a folyamatokat, mert mostanára már azok is emeltek, akik rendszeresen tavasszal rendezik a béreket. Miért okozott ilyen nagy meglepetést a bérdinamika? Milyen bérfolyamatok várhatóak? Mely szektorokban a leggyorsabb az emelkedés?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×