eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Merkel ellenáll a szövetségesek kérésének

Angela Merkel Berlinben ismét elutasította a NATO azon követelését, hogy Afganisztán déli térségébe is küldjenek német alakulatokat. A kancellár szerint helyesebb lenne, ha alapvetően átértékelnék a szövetség teljes afganisztáni politikáját.

A német katonai parancsnokok évente megrendezett berlini értekezletén Angela Merkel leszögezte, hogy Németország a NATO keretén belül előre, pontosan meghatározott térségben kapott békefenntartó feladatot, ezért a német katonák tevékenységét nem fogják kiterjeszteni Afganisztán más vidékeire.

A kancellár beszédében síkra szállt a fegyveres akciók és a polgári intézkedések jobb összehangolása mellett. Ezen a téren a nem kormányzati szervezetek tevékeny bevonását ajánlotta a béke helyreállítása érdekében.

Mint fogalmazott, az ország újjáépítése nélkül nem lehet szó biztonságról sem. Válaszában Jaap de Hoop Scheffer NATO-fötitkár is helyeselte Angela Merkel javaslatát és elismerte, hogy az Afganisztánba vezényelt katonák egyúttal diplomaták is.

Leszögezte viszont: a NATO-n belül elképzelhetetlen az olyan munka-megosztás, hogy egyes tagállamok katonái harcolnak, míg másoké a békés újjáépítésen dolgoznak.

Jaap de Hoop Scheffer szerint a szövetség brüsszeli központjának nem feladata, a vállalások megindoklása a tagállamok lakossága előtt, mert ez mindig is az egyes kormányokra hárult.

Berlin szövetségesei, kiváltképpen a washingtoni és a londoni politikusok már jó ideje szorgalmazzák, hogy a német alakulatok tevékenysége ne szorítkozzék csupán a Kabultól északra fekvő, viszonylag békés területekre, hanem ezt terjesszék ki az ország déli felére is, ahol a szélsőséges erők ismételt merényletekkel akadályozzák a békés kibontakozást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Jó hírt kaptak az adótartozástól szenvedő napelemes kivitelezők, aminek a lakossági nyertesek is örülhetnek!

Jó hírt kaptak az adótartozástól szenvedő napelemes kivitelezők, aminek a lakossági nyertesek is örülhetnek!

Az uniós napelemes pályázatot lebonyolító ÉMI Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint mostantól azok a regisztrált napelemes kivitelezők, akik eddig a NAV felé fennálló adótartozásuk miatt nem tudták lehívni az RRF 6.2.1-es pályázat összegét, új lehetőséget kaptak – osztotta meg tagjaival és minden érintett napelemes kivitelezővel a jó hírt a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség. A naperőművek terjedésével, és annak átfogó következményeivel részletesen foglalkozunk a Portfolio jövő csütörtöki, október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyre még nem késő itt regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 13:44
×
×
×
×