eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Veszélyben a tigrisek

Öt év alatt 40 százalékkal csökkent a tigrisek száma Indiában. Már csak 1400 példány maradt belőlük. Ha figyelembe vesszük, hogy itt él a világ tigris-populációjának 40 százaléka, a helyzet elég riasztó.

Az indiai kormány egy speciális tájékoztatójában fő okként az illegális vadászatot és a természetes élőhelyek zsugorodását jelölte meg. Az utóbbi években készítettek különböző terveket a folyamat megállítására - például létrehoztak több rezervátumot, különleges gondozókkal, őrökkel - az eredmény azonban még várat magára.

A Greenpeace úgy értékeli, hogy e vadállat fogyatkozása csak egyik jele annak, ami az országban történik, azaz a természetet feláldozzák a gazdasági növekedés oltárán. A környezetvédők szerint a tigris eltűnésének fő oka az élőhely elvesztése. Az utóbbi években az iparosítás, a víztározók megépítése és a szökőár miatt az erdős területek nagyon lecsökkentek.

Emellett azonban szerepe van az illegális vadászatnak is. A nemzetközi fekete piacon egy tigrisbőr 30 ezer eurót is érhet. Értékesek az állat csontjai is, Ázsiában hagyományos gyógyszerek készítésére használják fel.

Címlapról ajánljuk
Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×