eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A gazdák új himnusza: Állj ki a sonkád mellett! - hallgassa meg!

Az anyagi problémákkal küzdő brit sertéstartók Londonban gyűltek össze, hogy megvitassák a kiutat és - egyáltalán nem mellékesen - felvegyék himnuszukat. Nem kizárt, hogy a kissé bumfordi, az interneten meghallgatható Stand by Your Ham (Állj ki a sonkád mellett!) sláger lesz.

Egykor világsiker volt Tammy Wynette Stand by Your Man című száma, és nem kizárt, hogy a dal új karriert kezd a brit sertéstenyésztőknek hála. A gazdák ugyanis ezt a dalt látták a legalkalmasabbnak, hogy - természetesen a szöveget átírva - felhívják a figyelmet gondjaikra, az egyre magasabb takarmányárakra, és a csak a minél nagyobb profitot szem előtt tartó szupermarketláncokra.

Márpedig a bajok számosak, hiszen a gazdáknak minden eladott malacon 26 font (9 ezer forint) veszteségük van, a teljes ágazat idei deficitjét pedig 200 millió fontra (70 milliárd forintra) becsülik.

Az eredetileg 1968-ban megjelent dalt most harminc - nem túl kiemelkedő énektudással rendelkező - farmer énekelte fel, a refrénben például azt dalolva: "Állj ki a sonkád mellett/Ó, kolbász, szalámi és szalonna,/Segítsetek, hogy fennmaradjunk,/ Hogy növekedjen sok malacunk,/Állj ki a sonkád mellett!".

"Egyértelműen fogalmazva: muszáj, hogy a gazdák több pénzt kapjanak az állatokért, egyébként sokan kénytelenek lesznek feladni a vállalkozásukat. Csak tisztességes árat szeretnének. Két országos felmérésből is az derült ki, hogy a fogyasztók hajlandóak kicsit többet fizetni a sertéshúsért, ha ezzel segíthetnek a gazdáknak. A kiskereskedelmi árak emelkedtek is, de ebből mi semmit sem érzünk" - fogalmazott az Országos Sertés Szövetség vezetője, Barney Kay.

Az adatok mindenesetre riasztóak: a szövetség felmérése szerint gyakorlatilag az egész ágazat megszűnhet, ha nem változik a helyzet, hiszen a megkérdezett gazdák 95 százaléka azt mondta, feladja a vállalkozását.

A dal (melyet ide kattintva Ön is meghallgathat a szimulált iPod, bocsánat, iPig lejátszón) új szövegének írója, Barney Kay reméli, hogy a szám nagy karriert fut majd be az interneten. "Nem hiszem, hogy jövőre ott leszünk a Brit Awards gáláján, de sose lehet tudni" - tette hozzá az ágazati vezető.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×