eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Kikapcsoltatnák a tálibok a mobilokat

Afganisztánban a tálibok azzal fenyegetőznek, hogy megtámadják az ország mobilszolgáltatóit, ha a cégek nem kapcsolják ki a jelet éjszakára. A radikálisok szerint ugyanis a NATO-vezetésű erők a rádiótelefon jeleket bemérve bukkannak harcosaik nyomára. A mobilhálózat összeomlása komoly csapás lenne az afgán infrastruktúrának.

Nem vallási fanatizmusból, hanem helyzeti előnyük megtartása érdekében fenyegetőznek azzal a tálibok, hogy felrobbantják az ország mobilhálózatának gerincét képező antennákat, és megtámadják a cégek irodáit. A lázadók ultimátumot intéztek a mobilkommunikációs cégekhez, és azt követelik, hogy estére és éjszakára állítsák le a szolgáltatást.

A tálibok szerint ugyanis a külföldi koalíciós erők a mobiltelefonok bemérésével találják meg őket. Mindez hatalmas csapást jelentene a több évtizedes háború miatt megnyomorított országnak, ahol 2001-ben indult meg a rádiótelefon szolgáltatás.

A mobil - egyfajta kényszerből is - az afgánok kedvence, és gyakran egyetlen kommunikációs eszköze. Kérdés, mennyire lesz népszerű a lázadók követelése, hogy este öt és hajnali három között ne lehessen telefonálni.

Pénteken jár le az ultimátum


A szélsőségesek már korábban is azzal vádolták meg a mobilcégeket, hogy összejátszanak a külföldi erőkkel. A NATO vezetésű csapatok azonban azt állítják, hogy az amerikaiak például műholdakon keresztül mérik be a telefonokat, és nincs szükségük a helyi szolgáltatók együttműködésére.

A tálibok által adott ultimátum pénteken jár le. A helyzet iróniája, hogy a fenyegetést bejelentő és ismeretlen helyszínről beszélő tálib szóvivő maga is mobiltelefonon kommunikált a sajtóval.

"A megszálló erők éjszaka a mudzsahedek elleni kémkedésre használják a hálózatot, ezért az Iszlám Emirátus három nap múlva lejáró határidőt ad nekik" - mondta Kari Mohamed Juszuf.

Afganisztánban négy mobilszolgáltató működik, ezek közül három külföldi cég, amely több százmillió dollárt fektetett be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×